Komunalci motre na decu u blizini škola i vrtića

Pojačana kontrola

Komunalci motre na decu u blizini škola i vrtića

Beograd -
U saradnji Komunalne policije i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu patrole komunalne policije narednih dana pojačano će kontrolisati bezbednost dece svakodnevnim nadzorom osnovnih škola i vrtića

BEOGRAD - U saradnji Komunalne policije i Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu patrole komunalne policije narednih dana pojačano će kontrolisati bezbednost dece i nelegalnu prodaju pirotehničkih sredstava, svakodnevnim nadzorom i obilaskom osnovnih škola.- Imajući u vidu loše vremenske uslove i padavine, od prošle nedelje pojačan je nadzor i ispred beogradskih vrtića. Pre svega zbog velikog broja pritužbi roditelja na nesavesne vozače koji svojim automobilima blokiraju prilaze vrtićima i školama u zonama gde je saobraćaj strogo zabranjen, prisustvo komunalnih policajaca biće pojačano naročito u vremenu kada rodelji dovode i odvode decu iz vrtića - kaže gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, ističući da su pojačana dežurstva komunalne policije već naišla na odobravanje i srdačan prijem kod vaspitača, učitelja i velikog broja roditelja.

- Nama je od neprocenjive važnosti i što komunalni policajci obilaze prostore oko ovih ustanova i zaista mogu da ukažu na neke stvari koje bi potencijalno mogle da ugroze bezbednost dece i zaposlenih. To se naročito odnosi na škole, s obzirom na to da se bliže novogodišnji praznici i da su učenici u to vreme upravo meta nelegalnih prodavaca pirotehničkih sredstava - napominje Jovčić.

Načelnik Komunalne policije Nebojša Tomić objašnjava da su patrole komunalne policije već raspoređene po smenama i obilaze škole i vrtiće u vremenskim intervalima pred početak nastave i aktivnosti, kao i u popodnevnim satima za vreme velikih odmora i završetka školske nastave.

- Tokom prethodne nedelje kontrolisali smo stanje komunalnog reda u i oko ustanova, kao i eventualnu prodaju pirotehničkih sredstava. Takođe, patrole komunalne policije upozoravale su i roditelje koji dovode svoju decu u vrtiće i škole da ne parkiraju svoje automobile ispred samih ustanova, jer na taj način ugrožavaju bezbednost dece pešaka i ometaju slobodnu pešačku komunikaciju - kaže Tomić i dodaje da će komunalna policija u okviru svojih redovnih aktivnosti u narednom periodu svakodnevno obilaziti 19 škola i 45 vrtića, kao i da će obilaziti i druge ustanove u dogovoru sa resornim Sekretarijatom.

Miloš Maksović, direktor Predškolske ustanove "Čukarica", kaže da komunalni policajci već nekoliko dana obilaze vrtiće "Sveti Sava" i "Radosno detinjstvo", kao i da je već smanjen broj automobila koji se parkiraju tik uz ulaznu kapiju vrtića.

- Uprkos našim nastojanjima da svedemo ovu pojavu na najmanju moguću meru, ovi problemi iznova se javljaju i zato nam je ovo veoma značajna pomoć - kaže Maksimović.

Direktorka novobeogradske Osnovne škole "Mladost" Vesna Jocić kaže da je prisustvo komunalne patrole naročito dragocena u popodnevnoj smeni, kada deca odlaze kući.

- Sada mrak pada već u četiri sata, a veliki broj dece nižih razreda, čak i neki đaci prvaci koji žive u blizini škole, dolaze i odlaze kući bez pratnje roditelja. Sigurnost je kada znate da neko motri na njih koliko god je to moguće - kaže Jocić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja