Podrška grada osobama sa invaliditetom

Podrška grada osobama sa invaliditetom

Beograd -
Član Gradskog veća Darko Božić i sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić, u okviru obeležavanja Medunarodnog dana ljudskih prava, posetili organizaciju "Iz kruga"

BEOGRAD - Član Gradskog veća Darko Božić i sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić, u okviru obeležavanja Medunarodnog dana ljudskih prava, posetili su organizaciju "Iz kruga"."Strategija socijalne politike Beograda je da podrži osobe sa invaliditetom, a pre svega žene sa invaliditetom koje trpe neki oblik nasilja. One su dvostruko diskriminisane, po osnovu invalidnosti i po osnovu rodne diskriminacije, pa su četiri puta češće izložene višestrukom nasilju u porodici. Opšti cilj posete je bolja saradnja izmedu grada Beograda i udruženja, a sve u korist poboljšanja statusa korisnika i kvaliteta života, kao i podizanje razumevanja i osetljivosti društva za probleme i kapacitete osoba sa invaliditetom", rekao je Darko Božić.

Zavisnost od pomoći drugih (u različitom stepenu), nepostojanje i nedostupnost usluga namenjenih ženama sa invaliditetom žrtvama porodičnog nasilja, čine njihov položaj znatno težim i doprinose osećaju napuštenosti i bespomoćnosti, koji vodi ka pasivizaciji žena sa invaliditetom koje trpe porodično nasilje. Za kvalitetan život žena sa invaliditetom neophodno je postojanje adekvatnih servisa podrške koje ova organizacija pruža svojim korisnicama uz pomoć Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Lepojka Carević Mitanovski, predsednica organizacije "Iz kruga", istakla je da je ova organizacija za zaštitu prava i podršku ženama sa invaliditetom osnovana 1997. godine s ciljem da pruži podršku svim osobama sa invaliditetom, prvenstveno ženama koje trpe neki od oblika nasilja i diskriminacije.

"Psihološkom, besplatnom pravnom pomoći i zastupanjem na sudu pokušavamo da našim korisnicima ulijemo tračak nade da za sve postoji rešenje, da svaka situacija ima izlaz, ukoliko skupe snage i krenu dalje", kazala je Carević Mitanovski.

"Zaštita osoba sa invaliditetom, pre svih žena sa invaliditetom, jedan je od najosetljivijih i najspecificnijih elemenata društveno-razvojne, ekonomske i socijalne politike uopšte. Sistemska rešenja moraju im omogućiti da oblikuju, izražavaju i realizuju svoje osnovne razvojne potrebe, kao i posebne interese. Danas smo i na ovaj simboličan način pokazali da želimo zajedno da gradimo inkluzivno društvo u Beogradu, u gradu u kome svi treba da imaju jednaku šansu" istakao je Božić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja