Komunalna policija pomaže građanima na snegu
Foto: Beoinfo

Akcija

Komunalna policija pomaže građanima na snegu

Beograd -
Tokom proteklih dana komunalni policajci organizovali su dežurstva ispred Tiršove i Instituta za majku i dete, gde su majkama s bolesnom decom nuduli besplatan prevoz do kuće

BEOGRAD - Sva javna komunalna preduzeća, potpomognuta Komunalnom policijom, danima bez prestanka uklanjaju sneg s gradskih ulica, pešačkih površina, autobuskih stajališta i svih ostalih deonica u Beogradu koje su u njihovoj nadležnosti.

Na hiljade tona snega, koji je bezmalo neprekidno padao od subote uveče i u jednom momentu dostigao visinu od pola metra, odvezeno je na posebno određene lokacije, kako bi se život u gradu u teškim zimskim uslovima normalno odvijao.

Oko tri stotine vozila i mašina i čak 3.700 zaposlenih u svim komunalnim gradskim preduzećima danonoćno je angažovano.

"Beograd-put" se stara o više od dve hiljade kilometara ulica i puteva, uz pomoć "Gradske čistoće" "Zelenila - Beograd" i "Parking servisa", a na teško dostupnim i visokim lokacijama, naročito pri čišćenju ledenica sa krovova, angažovane su platforme od 12 i 18 metara "Elektroizgradnje" i "Javnog osvetljenja".

Od kako su počele snežne padavine, Komunalna policija se, pre svega, usmerila na pomoć građanima kojima je ona zaista bila potrebna, starijim sugrađima, deci, trudnicama i majkama. Tokom proteklih dana komunalni policajci organizovali su dežurstva ispred Tiršove i Instituta za majku i dete, gde su majkama s bolesnom decom nuduli besplatan prevoz do kuće. Ova akcija nastavlja se i danas, ali i svih narednih dana dok budu trajale ovakve vremenske neprilike.

Dežurstva su uvedena i oko škola i vrtića, gde se vodi računa o parkiranju koje može da ugrozi sigurnost dece u saobraćaju, a po potrebi policajci prevode najmlađe sugrađane preko pešačkih prelaza i zaustavljaju saobraćaj u đačkim "špicevima", u trenucima kada deca najviše dolaze ili izlaze iz škole.

Pored toga, patrole su i na ulicama s većim usponima, kako bi pritekle u pomoć vozačima koji "proklizavaju", a u redovnom patroliranju se pomaže i starijim osobama koje čiste prostore ispred zgrada ili poslovnih objekata.

"Još pre snega građane smo upozoravali na njihove dužnosti i obaveze jer nam cilj nije da bilo koga kažnjavamo, već pre svega da delujemo preventivno i da pomognemo. Zahvaljujući tome, danas imamo mnogo veće angažovanje sugrađana, a oni treba da znaju da na našu pomoć uvek mogu da računaju", kaže Nebojša Tomić, načelnik Komunalne policije.

Na nove dužnosti Komunalna policija sama se odlučila da bi dala svoj doprinos u rešavanju problema koje Beograđanima pravi sneg.

Ipak, nije sve u gradskim službama. Svaki Beograđanin ispred svog poslovnog i stambenog prostora može da doprinese opštoj bezbednosti i boljim uslovima za život i rad u glavnom gradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja