Petrović: Pacijenti na dijalizi u KBC Zvezdara se smrzavaju

Loša izolacija

Petrović: Pacijenti na dijalizi u KBC Zvezdara se smrzavaju

Beograd -
Problem sa prozorima koji ne dihtuju u salama za dijalizu u KBC "Zvezdara" postoji godinama i to je zimi ozbiljan problem za 350 pacijenata koji su o ovoj ustanovi na tretmanu, rekao predsednik udruženja pacijenata na kućnoj dijalizi "Renalis" Zvonko Petrović

BEOGRAD - Predsednik udruženja pacijenata na kućnoj dijalizi "Renalis" Zvonko Petrović kaže da se pacijenti u KBC "Zvezdara" smrzavaju tokom dijalize zbog dotrajalih prozora, dok direktor ove ustanove tvrdi da su uslovi odlični i da temperatura u salama ne pada ispod 24 stepena.

Petrović je rekao da problem sa prozorima koji ne dihtuju u salama za dijalizu u KBC "Zvezdara" postoji godinama i da je to zimi ozbiljan problem za 350 pacijenata koji su o ovoj ustanovi na tretmanu.

"KBC Zvezdara ima četiri sale za dijalizu i samo jedna ima dobru izolaciju. Ljude pored prozora pokrivaju ćebadima, prostor dogrevaju grejalicama, klimom, ali ni to ne pomaže. Zbog loših uslova dijaliza se skraćuje sa četiri na tri sata", rekao je Petrović.

On je dodao da su pacijenti na dijalizi u posebnom riziku i da svaka prehlada može da se iskomplikuje, jer im je narušen imunitet.

"Takođe, svako skraćenje dijalize povećava smrtnost ovih pacijenata", naglasio je Petrović.

On je ocenio da se hitno nešto mora preduzeti ili da se što pre zamene prozori ili da se pacijenti rasporede u druge dijalizne centre.

"Znam da su državni centri prebukirani, ali mesta ima u privatnim centrima", ukazao je Petrović.

Međutim, direktor KBC "Zvezdara" dr Aleksandar Milošević tvrdi suprotno i kaže da su uslovi u kojima se obavlja dijaliza u ovoj ustanovi odlični i da temperatura nigde u sali nije ispod 24-25 stepeni Celzijusa.

Milošević je dodao i da pritužbi na hladnoću od pacijenata koji dolaze na dijalizu nije bilo.

"Zgrada jeste stara, tačno je da su i prozori stari i dotrajali, ali služba vrhunski funkcioniše, imamo savremenu opremu, vrhunske stručnjake", rekao je dr Milošević.

On je dodao da je u planu zamena prozora, ali nije mogao da precizira kada će se to desiti, jer kako kaže, "u našoj zemlji se sa finansijama nikada ne zna".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja