Priznanja Zvezde Beograda uručena u Starom dvoru
Foto: Beoinfo

Priznanja Zvezde Beograda uručena u Starom dvoru

Beograd -
Ovo je jedan simboličan gest pažnje za uloženi trud koje su organizacije civilnog društva uložile u razvojnim procesima grada, rekao Goran Šehović

BEOGRAD - Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima je ove godine po treći put organizovala dodelu priznanja "Zvezde Beograda" udruženjima za najbolje projekte finansirane iz budžeta grada Beograda tokom 2012. godine.

Posebno dizajnirane statue danas su im u Starom dvoru uručili član Gradskog veća Darko Božić, sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić i pomoćnik sekretara za sport i omladinu Nemanja Radović.

Goran Šehović, zamenik direktora Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, istakao je da je cilj ove akcije da se dodatno afirmiše partnerstvo grada Beograda i udruženja i približe aktivnosti civilnog sektora javnosti.

"Ovo je jedan simboličan gest pažnje za uloženi trud koje su organizacije civilnog društva uložile u razvojnim procesima grada i pružile partnerstvo i podršku naporima resornih sekretarijata u onim oblastima u kojima one deluju", rekao je Šehović.

Član Gradskog veća Darko Božić podsetio je da je Sekretarijat za socijalnu zaštitu tokom 2012. godine organizovao pet javnih konkursa. U ovoj oblasti priznanja "Zvezde Beograda" dobili su Udruženje invalidskih preduzeća "UIPS", Forum mladih sa invaliditetom, Savez za cerebralnu i dečiju paralizu Beograd, Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Beograda i Gradska organizacija penzionera Beograda.

"Tri konkursa su bila za projektne aktivnosti, dva za programske aktivnosti, a sve u cilju unapređenja socijalne zaštite u gradu Beogradu. Sekretarijat za socijalnu zaštitu će i tokom 2103. godine nastaviti dobru saradnju sa nevladinim organizacijama i udruženjima građana", rekao je Darko Božić.

Udruženja Prijatelji dece Beograda i "Snaga optimizma" takođe su poneli priznanje "Zvezde Beograda" za projekte koje je tokom ove godine finansirao Sekretarijat za sport i omladinu.

"Drago mi je što smo tokom protekle godine, u kojoj smo se susreli sa jako puno problema, svi zajedno pokazali izuzetnu volju i trud i na pravi način ispunili naše ciljeve i zadatke", poručio je Nemanja Radović.

Sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan ukazao je da neki podržani projekti nemaju samo lokalni značaj, već i internacionalni, kao što je slučaj sa filmom "Posle bombi" reditelja Boška Savkovića, koji je proglašen za najbolji kratki ekološki film u svetu. Ovaj film danas je takože prikazan u Starom dvoru.

"Podsećamo da bez razvijenog civilnog sektora nema ni razvijene države. Drago mi je da nevladine organizacije dobijaju pravi oreol onoga što predstavljaju u našem društvu, obavljajući sve one poslove koje grad i država ne mogu da urade bez saradnje sa njima. Mi smo proteklih godina višestruko povećavali budžet za rad nevladinih organizacija i veoma smo zadovoljni onim što postižemo zajedno sa nevladinim sektorom", rekao je Trivan, koji je ovu statuu uručio i Udruženju "Supernatural" za organizaciju istoimenog ekološkog festivala na Ada Huji.

Među ovogodišnjim laureatima našlo se i Udruženje "Roditelj" za projekat "Roditeljski info-centar – prve godine su najvažnije", kojima je nagradu uručila gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu. Ona je ukazala da ovaj sekretarijat u svom sistemu predškolskog obrazovanja i vaspitanja zbrinjava oko 60.000 dece, uzrasta od osam meseci do polaska u školu.

"Udruženje "Roditelj" je sve ove godine, otakako postoji naš sekretarijat, bilo putokaz šta još treba da se uradi u sistemu predškolstva, kako bi se roditeljima pružio što veći stepen usluga i kako bi smo osnažili kapacitet porodice. Mi smo sa velikim zadovoljstvom realizovali ovaj projekat i nadamo se da će, na osnovu onoga što je pokazao, to ubuduće biti još jedna od takozvanih servisnih usluga koja će se pružati u okviru predškolskih ustanova na teritoriji grada Beograda", napomenula je Ljiljana Jovčić.

Gorica Štipina, pomoćnica sekretara za kulturu, uručila je priznanja "Zvezde Beograda" Udruženju harfista i prijatelja harfe Srbije, Centru za vizuelne komunikacije i izdavaštvo "Kvadrat" za organizaciju Festivala "Sedam veličanstvenih", Udruženju "Treći trg" za organizaciju Beogradskog festivala poezije i knjige, Udruženju "STAND UP.RS" za organizaciju istoimenog festivala, kao i Udruženju "Krokodil".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track