Vatromet u podne otvara Ulicu otvorenog srca

Vatromet u podne otvara Ulicu otvorenog srca

Beograd -
Pod sloganom "Ulica otvorenog srca kuca za bebe" biće organizovana prodaja prigodnih suvenira i postavljeni štandovi za dobrovoljne priloge namenjene kupovini CTG aparata za merenje otkucaja srca novorođenčeta

BEOGRAD - Manifestacija "Ulica otvorenog srca" biće organizovana 1. januara u beogradskim ulicama Svetogorskoj i Hilandarskoj od 12 do 16 sati, a program je posvećen humanitarnoj akciji "Bitka za bebe", najavili su danas organizatori.Pod sloganom "Ulica otvorenog srca kuca za bebe" biće organizovana prodaja prigodnih suvenira i postavljeni štandovi za dobrovoljne priloge namenjene kupovini CTG aparata za merenje otkucaja srca novorođenčeta.Porodilištima u Srbiji potrebno je 55 CTG apararta vrednih oko 2.000 evra.

Prošle godine od dobrovoljnih priloga kupljeno je 207 inkubatora za više od 60 zdravstvenih ustanova u 50 gradova Srbije. Po statistici Instituta za neonatologiju, smrtnost beba koje su na rođenju imale manje od kilograma, od početka akcije smanjena je za trećinu.

Prema najavi organizatora "Ulicu otvorenog srca" otvoriće vatromet i karneval izvođača koji će krenuti u tradicionalnu šetnju iz "Ateljea 212", a zatim će goste i zvanice u Srpskoj kafani glumci tog pozorišta poslužiti tradicionalnim ručkom.

U glavnom programu kod Ateljea 212 učestvovaće brojni glumci, dečiji hor "Čarolija", Leontina, Ivana Negativ, Minja Subota, duvački orkestar, mađioničari, slikari i galerija "Babka" iz Kovačice.

Na humanitarnom punktu kod zgrade opštine Stari grad biće izvedena lutkarska predstava i komad "Deda Mrazova čarobna kuća", a nastupaju i mađioničari, duvački orkestar, ulični svirači i dečiji hor.

Koordinator i reditelj "Ulice otvorenog srca" Svetislav Goncić rekao je da će ako bude lepo vreme program trajati što duže, na radost učesnika i posetilaca.

On je novinarima pokazao jedan od humanitarnih suvenira koji će se prodavati na manifestaciji i objasnio da svako ko bude kupio takvo malo crveno srce, treba da zna da drži nečiji život u rukama i nekoj bebi pomaže da živi.

Direktor Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov rekao je da manifestacija koja se organizuje svake godine najviše privlači najmlađe posetioce, ali i dosta stranaca koji posećuju Beograd u vreme novogodišnjih praznika.

On je podsetio da je građanska inicijativa, koju je pokrenuo konobar Srpske kafane Milo Vlahović, prerasla u jedan od najvažnijih događaja u Beogradu koji svojim programima svima ostaje u sećanju.

Predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković rekao je da je manifestacija "Ulica otvorenog srca" šansa za beogradsku privredu, jer od 1. januara do kraja božićnih praznika po julijanskom kalendaru, nema nikakvih dešavanja u regionu.

On je predložio da se uvede još jedna manifestacija "Ulica otvorenog srca" koja bi bila organizovana krajem juna ili početkom juna, a pozvao je i lokalne samouprave da na svojim teritorijama kvartalno organizuju slične manifestacije.

Upravnica "Ateljea 212" Ivana Dimić podsetila je da je "Ulica otvorenog srca" prvi put organizovana 1969. godine, pošto je konobar Milo Vlahović glumcima tog pozorišta predložio da 1. januara oni služe osoblje Srpske kafane, a prolaznike pozivao da se posluže.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track