Muzej grada: Rimski sarkofag u Zemunskom parku čist
Foto: KURIR

Muzej grada: Rimski sarkofag u Zemunskom parku čist

Beograd -
Muzej grada Beograda najavio da će njegovi stručnjaci obaviti neophodne poslove zaštite, a zatim u saradnji sa JKP "Zelenilo - Beograd" ovo kulturno dobro zaštititi i obeležiti

BEOGRAD - Muzej grada Beograda objavio je danas, povodom informacije u medijima o lošem stanju sarkofaga iz rimskog doba u Zemunskom parku, da su sarkofag i taj deo parka čisti. To su ustanovili kustos antičke zbirke i službenik Odeljenja za odnose sa javnošću Muzeja, koji su danas izašli na teren, saopštio je Muzej.

Kao pokretno kulturno dobro sarkofag je u nadležnosti ovog Muzeja, koji muči problem nedostatka prostora za čuvanje i izlaganje eksponata. Međutim, sarkofag bi mogao da se zaštiti i propisno obeleži. Muzej je najavio da će njegovi stručnjaci obaviti neophodne poslove zaštite, a zatim u saradnji sa JKP "Zelenilo - Beograd" ovo kulturno dobro zaštititi i obeležiti.

Muzej je pozvao Opštinu Zemun i Grad Beograd da pomognu da sarkofag bude na dostojanstven način obeležen i predstavljen javnosti, dodajući da Zemunski park može ostati mesto na kojem bi bio izložen.

U Muzeju podsećaju da je rimsko naselje Taurunum, na teritoriji današnjeg Zemuna, imalo dve nekropole - jedna se nalazila uz Zapadnu kapiju (potez od Sinđelićeve i Njegoševe ulice koji se nastavljao Bežanijskom ulicom), a druga uz Južnu kapiju koja je izlazila na sadašnji Zemunski park.

Do sada nisu rađena sistematska arheološka istraživanja ovog naselja. Do svih nalaza se dolazilo slučajnim iskopavanjima, pa su tako građevinskim radovima 1959. na uglu Sinđelićeve i Njegoševe ulice otkriveni grobovi.U to vreme u zaštitnom arheološkom iskopavanju utvrđeno je da je reč o tri groba - dva ženska i jednom muškom. Jedan od skeleta bio je pohranjen u sarkofagu.

Svi pronađeni predmeti su inventarisani i uneti u Narodni muzej u Zemunu, a sarkofag je prebačen u Zemunski park. Narodni muzej u Zemunu je 1968. ušao u sastav Muzeja grada Beograda kao Zavičajni muzej Zemuna i tom prilikom je ceo fond reinventarisan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track