1.500 osnovaca na Paliluli nema novca za užinu

Škole bez obaveznog obroka

1.500 osnovaca na Paliluli nema novca za užinu

Beograd -
Sekretarijat obezbeđuje sredstva za ručak i užinu dece u specijalnim osnovnim školama, rekla gradski sekretar za obrazovanje i dečju zašititu Ljiljana Jovčić

BEOGRAD - Većina škola u Srbiji nema kuhinju ni trpezariju, iako novi zakon uvodi obavezan obrok u školi, a podaci Crvenog krsta Palilule pokazuju da oko 1.500 osnovaca u toj opštini nema novca za užinu.Crveni krst je, prema rečima sekretara Slavice Musić, do ovog podatka došao prošle godine, kada su aktivisti od proleća do juna obilazili škole na Paliluli i u razgovoru sa direktorima dobijali podatke o socijalno ugroženoj deci."Mi možemo samo kroz povremene donacije kompanija da pomognemo toj deci", rekla je Musić.

Ona je navela primer kompanije Hemofarm, koja je dva puta pomogla. Početkom drugog polugodišta, zahvaljujući donaciji te firme, obezbeđena je užina za 60 dece iz dve Osnovne škole "Rade Drainac" i "Jovan Cvijić".

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zašititu Ljiljana Jovčić rekla je da Sekretarijat obezbeđuje sredstva za ručak i užinu dece u specijalnim osnovnim školama.

"Ukoliko je materijalno stanje porodice loše, nadležni Centar za socijalni rad na osnovu podnetog zahteva, omogućava novčanu socijalnu pomoć", rekla je Jovčić.

Inače, u Srbiji postoji više od 3.000 školskih objekata, a tek oko 500 njih ima kuhinju. Zakonom je planirano da đaci imaju bar jedan kuvan obrok dok borave u školi, ali se od te ideje nije daleko odmaklo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track