Grad nastavlja subvencionisanje unapređenje proizvodnje

Beograd

Grad nastavlja subvencionisanje unapređenje proizvodnje

Beograd -
Grad Beograd nastaviće i u 2013 godini sa dodelom subvencija za nabavku sredstava za proširenje proizvodnje i kapaciteta privrednika sa teritorije Beograda

BEOGRAD - S obzirom na veliku zainteresovanost privrednih subjekata, grad Beograd će i ove godine nastaviti sa dodelom subvencija za nabavku osnovnih sredstava i proširenje proizvodnih kapaciteta.

Konkurs za dodelu sredstava privrednim subjektima sa teritorije grada Beograda za nabavku mašina i opreme u cilju unapređenja proizvodnje i proširenja kapaciteta biće raspisan u martu. Subvencije grada za unapređenje i proširenje poslovanja u 2011. i 2012. godini dobilo je njih 78.

Zamenica gradskog sekretara za privredu Stanija Višekruna podseća da grad već treću godinu dodeljuje ove subvencije.

– Ovo je vid direktne pomoći privrednicima, čiji je prevashodni cilj očuvanje postojećih i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mesta. Pravo na dodelu sredstava imaju privredni subjekti koji su registrovani na teritoriji grada i koji posluju bez gubitaka, a sredstva se dodeljuju u visini do 70 odsto opravdanih troškova koji prate nabaku osnovnog sredstva. Prednost za dodelu sredstava imaju privrednici koji obavljaju proizvodnu delatnost i oni koji otvaraju nova radna mesta – kaže Stanija Višekruna.

Sanja Konjović osnovala je preduzeće „Ninia” pre samo dve godine, a već snabdeva mnoge domaće prodavnice dečjom odećom i sve više radi za izvoz. Majka četvoro dece, u poslu je toliko uspešna da je u aprilu proglašena jednim od najboljih mladih preduzetnika Beograda.

– Počela sam da šijem bakinom „singericom”, praveći odeću za svoju decu, ali sam ubrzo videla da mi „ide od ruke” i počela da nudim garderobu buticima. Odeća se dobro prodavala, pa sam se usudila da kupim tri polovne mašine za šivenje. Započela sam izvoz u Bosnu i Hercegovinu, a pregovaram o izvozu i u druge zemlje. Premda sam diplomirala pravo, kreiranje i izrada odeće mi se toliko dopadaju i mislim da više neću pokušavati da se zaposlim kao pravnik – ističe Sanja.

Talentovana preduzetnica izuzetno je zadovoljna kako joj posao ide, iako ga razvija u sopstvenoj kući, u vreme velike ekonomske krize. Upravo zbog toga joj je subvencija grada došla u pravom trenutku.

– Ogromna je pomoć kada dobiješ bespovratna sredstva da proširiš i osavremeniš posao. Novcem koji sam dobila od grada Beograda, gotovo u potpunosti pokriveni su troškovi kupovine četiri nove mašine, što znači da ću moći i da zaposlim nove radnike – kaže Sanja.

Senad Ćirić vodi porodični posao čišćenja stanova i poslovnih prostora. To što završava Visoku građevinsku školu, ne ometa ga da bude veoma uspešan u poslu.

– Naše preduzeće „Small Group” bavi se održavanjem higijene stambenih i poslovnih objekata. Početak je bio težak, ali posle dve godine rada toliko smo razvili posao da sada održavamo više od dve stotine stambenih zgrada i poslovni prostor šest beogradskih firmi – ističe Nenad.

Subvenciju grada iskoristio je za kupovinu dve nove mašine za pranje podova, što pre svega omogućava proširivanje posla u poslovnim zgradama i čišćenje većih površina.

– Zahvaljujući sredstvima grada bićemo konkurentniji na tržištu, a nove mašine za čišćenje omogućiće da zaposlimo još radnika. Za konkurs sam saznao na sajtu grada Beograda, gde se redovno imformišem o tome šta Gradska uprava preduzima kako bi pomogla razvoj privrede. Podrška grada posebno je značajna nama koji vodimo mala i srednja preduzeća – naglašava Senad Ćirić.

Rade Ćirić, koji sinu svesrdno pomaže da u poslu uspe, ističe da je subvencija za nabavku novih mašina i proširenje poslovanja naročito dragocena u vreme velike nezaposlenosti.

– Pomoć onima koji sami pokreću i vode posao izvanredan je potez grada. Naročito danas, kada mnogi sede i čekaju da ih neko zaposli u državnim preduzećima. Ljudi moraju da shvate da život nije bajka i da moraju da se bore za svoje mesto u društvu – naglašava Rade.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track