Generalštab se briše iz registra kulturnih dobara?

Zahtev Ministarstva građevine

Generalštab se briše iz registra kulturnih dobara?

Beograd -
Za obnovu zgrade Gerelaštaba, po rečima predstavnika Vlade Srbije, zainteresovani su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedna od ideja je da na tom mestu bude luksuzni hotel

BEOGRAD - Ministarstvo građevine i urbanizma Srbije pokrenulo je inicijativu da se zgrada Generalštaba vojske Srbije u Beogradu briše iz registra kulturnih dobara, kako bi se na njoj uradila neophodna sanacija.

Inicijativa je dostavljena Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture, saopštilo je Ministarstvo građevine.

Zgrada Generalštaba u ulici Kneza Miloša u centru grada, koja je oštečhena u NATO bombardovanju 1999. godine, proglašena je 2005. godine za kulturno dobro.

"Republička građevinska inspekcija obavila je vizuelni inspekcijski pregled zgrade Generalštaba i konstatovala da se delovi zgrade prema Nemanjinoj ulici mogu urušiti u slučaju elementarnih nepogoda, što predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, odnosno bezbednost saobraćaja", navodi se u saopštenju Ministarstva građevine.

Za obnovu zgrade Gerelaštaba, po rečima predstavnika Vlade Srbije, zainteresovani su investitori iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Jedna od ideja je da na tom mestu bude luksuzni hotel.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track