Saniran amam u Konaku kneginje Ljubice
Foto: Sr.wikipedia.org

Beograd

Saniran amam u Konaku kneginje Ljubice

Beograd -
Uz podršku opštine Stari Grad i donacije građevinskog preduzeća uspešno je saniran krov amama Konaka kneginje Ljubice

BEOGRAD - Muzej grada Beograda uspešno je završio sanaciju krova amama u Konaku kneginje Ljubice, koji je izgrađen još 1831. godine, saopštio je Muzej.Gotovo svi objekti tog muzeja već nekoliko godina čekaju u redu za delimičnu ili kompletnu rekonstrukciju. Uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze institucije kulture, Muzej je uspeo da pronađe način da barem delimično sanira deo jednog od svojih objekata, ističe se u saopštenju.

Uz podršku Gradske opštine Stari grad kao i velikodušne donacije preduzeća "Ratko Mitrović - niskogradnja" i LHR d.o.o., obavljena je sanacija krova amama.

Konak kneginje Ljubice je jedan od retkih sačuvanih spomenika iz vremena dinastije Obrenović. Izgrađen je 1831. godine i ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu.

Konak je postao rezidencija supruge kneza Miloša, koja je sa svojom decom u njemu živela deset godina. Narednih 130 godina Konak su koristile i prema svojoj nameni uređivale razne državne ustanove, a 70-ih godina 20. veka proglašen je spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda sproveo je sanaciju i restauraciju nakon čega je Konak dodeljen Muzeju grada Beograda na čuvanje. To je bila poslednja sanacija izvedena na ovom objektu sve do sada.Prilikom podizanja Konaka, uz kneginjinu sobu izgrađen je amamdžik, manje noćno kupatilo.

Veliki amam je naknadno dograđen 1836. godine. Podizanje privatnog amama predstavljalo je luksuz i simbol moći i dostojanstva. Za njegovu izradu korišćeni su najbolji materijali, a knez Miloš je poručio ploče studeničkog mermera od kojih su najverovatnije bili izgrađeni pod i kameni ležaj.

Oni su danas jedini sačuvani elementi starog enterijera.

Amam u Konaku kneginje Ljubice je jedan od nekoliko sačuvanih amama u Beogradu. Posle ove sanacije Amam je ponovo zablistao i otvoren je za posetu, dodaje se u saopštenju Muzeja grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track