Građani Zvezdare kontrolišu opštinski budžet

Prvi u Beogradu

Građani Zvezdare kontrolišu opštinski budžet

Beograd -
Građanski budžet postavljen je na zvanični sajt opštine Zvezdara kako bi građani sami mogli da kontrolišu trošenje opštinskog budžeta, ali i da imaju u vidu koje investicije se planiraju

BEOGRAD - Stanovnici opštine Zvezdare prvi su u Beogradu dobili Građanski budžet, vodič kroz budžet za građane, koji na jednostavan i razumljiv način objašnjava kako se upravlja novcem na lokalnom nivou.

Građanski budžet postavljen je na zvanični sajt opštine Zvezdara kako bi građani sami mogli da kontrolišu trošenje opštinskog budžeta, ali i da imaju u vidu koje investicije se planiraju.

Dokument koji će građanima približiti sistem lokalnog budžeta i objasniti im na šta se troši novac prikupljen oporezivanjem stanovnika opštine Zvezdara biće od sada redovna godišnja aktivnost lokalne vlasti na ovoj opštini.

Prvi zvanično usvojeni Građanski budžet u Beogradu izrađen je u saradnji sa Centrom za istraživanje, transparentnost i odgovornost, u okviru inicijative "Prati pare!". Cilj te inicijative je da se građanima približe lokalni budžeti i time podstakne njihovo aktivno učešće u budžetskom procesu, kao i da se promocijom primera dobre prakse i odgovornog upravljanja lokalnim budžetima utiče na povećanje poverenja građana u lokalne institucije.

Građanskim budžetom vlasti mogu da objasne koji je nivo vlasti odgovoran za sprovođenje različitih funkcija i aktivnosti i kao takav može biti od neprocenjive važnosti u dijalogu vlade i građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track