500 evra dnevno stan u Beogradu!
Foto: Kurir

Dobra para

500 evra dnevno stan u Beogradu!

Beograd -
Sve je više Beograđana koji vlastite stanove pretvaraju u privatni smeštaj jer za 10 dana zarade više nego za mesec dana normalnog izdavanja

BEOGRAD - U doba ekonomske krize sve je više ljudi koji pokušavaju na bilo koji način da zarade. Jedna od takvih ideja je pretvaranje vlastitog stana u privatni smeštaj.

Zamisao nije originalna jer ova praksa postoje širom Evrope, ali je svakako unosna kao dodatni, pa i osnovni izvor prihoda od nekretnine kojom se već raspolaže i za koju nisu potrebna neka velika ulaganja.

Klijentela je različita - od turista sa prepoznatljivim rančevima na leđima, preko onih koji su poslovno u Beogradu, do Beograđana kojima je potrebna intima.

Miloš Ćorović, vlasnik stana u centru grada, objašnjava da se opredelio za ovaj način izdavanja stana jer je zarada znatno veća. Ležaj na dan može da se iznajmi za 15 evra, dok su luksuznoj klijenteli na raspolaganju i stanovi čija se dnevna cena kreće i do 500 evra.

"Iako imam trosoban stan u centru grada, ne mogu da ga izdam za više od 300 evra mesečno. Kada iznajmljujem sobe parcijalno, ili stan za 40 evra na dan, za deset dana mogu da zaradim više nego za mesec dana normalnog izdavanja. Cene zavise od broja gostiju u stanu, od toga koliko dana planiraju da ostanu, kao i od turističke sezone", kaže Miloš.

Dejan Veselinov iz Turističke organizacije Beograda objašnjava da je interesovanje za bavljenje ovim poslom sve veće iz godine u godinu.

"U Beogradu postoji 1.116 ležajeva u privatnom smeštaju. To su stanovi i sobe koje su prošle inspekciju i dobile kategorizaciju od nadležnih pa sada nose od jedne do četiri zvezdice. Veliki broj predstavlja nelegalni smeštaj koji nije kategorizovan i proveren. Takvih stanova na crnom tržištu ima mnogo, niko ne zna tačno koliko, bar pola od broja legalnih objekata", priča Veselinov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track