Đilas izbacio decu Svratišta na ulicu?
Foto: Nemanja Pancic

Stotine mališana ostale bez krova nad glavom

Đilas izbacio decu Svratišta na ulicu?

Beograd -
Jedino mesto u kojem su dečica bez doma mogla da se okupaju, prespavaju i dobiju obrok od danas ne radi jer Grad Beograd s Draganom Đilasom na čelu neće da finansira ovaj objekat

BEOGRAD - Deca ulice ponovo odbačena.Centar za integraciju mladih u Krfskoj ulici, poznatiji kao Svratište, u kojem se više od 600 dece kupalo, presvlačilo, ručalo i nalazilo utehu i štit za nekoliko sati dnevno, od danas je zatvoren. Na ulaznim vratima umesto dobrodošlice nalaze se lanci i katanac, a sve zbog toga što Grad Beograd s Draganom Đilasom na čelu neće da finansira Svratište kao uslugu socijalne zaštite, već samo kao projekat.Za decu nema novcaNekada toplo mesto u kome je imalo šta da se pojede, presvuče i opere sada su prazne prostorije sa spakovanim dečjim stvarima, koje će biti izbačene. Deci je rečeno da pokupe sve što su čuvali tamo i da više ne dolaze jer se Svratište zatvara posle šest godina.U njihovom saopštenju navodi se da Centar za integraciju mladih nije postigao dogovor o finansiranju sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu grada, što je razlog za zatvaranje.- I pored uloženih napora i sredstava, usvojenih propisa i regulativa, a s ciljem poboljšanja sistema socijalne zaštite, nisu stvoreni uslovi da se jednoj od najugroženijih grupa u Beogradu u socijalnoj zaštiti pristupi odgovorno i ozbiljno, a ne putem projektnog finansiranja - piše u saopštenju.Danas protest U želji da ih podrži i pomogne deci ulice, student Miloš Kuvekalović organizovao je za danas u 8.30 protest ispred Sekretarijata za socijalnu zaštitu Grada Beograda u Ulici 27. marta 43-45.- Nisam mogao da gledam mirno kako propada humana ideja koja znači stotini dece. Očekujemo da stotine ljudi dođe i podrži nas, a među njima i glumci Nebojša Glogovac, Ljuba Bandović, Marko Janjić i drugi - priča za Kurir inicijator protesta.Do zaključenja broja od Grada Beograda nismo dobili odgovore na pitanja koja se tiču finansiranja Svratišta.

Dragan Đilas ostao bez komentara
Dragan Đilas ostao bez komentara

Tamo sam jeo toplu supuMaloletni M. I. bez roditelja, koji sa još nekoliko ostavljene dece živi u jednoj napuštenoj baraci na periferiji Beograda, kaže za Kurir da je jedino u Svratištu mogao da se okupa i pojede topao obrok.- Mi što živimo na ulici ne jedemo ko drugi ljudi. Samo ono što nađemo. Kad odem u Svratište, jedem toplu supu, nekad šnicle, krompir, sve. Tamo sam se i kupao, a dobijao sam i čiste dukseve. Ne znam šta ću sad. Ne znam ni zašto ne mogu više tamo da idem? Je l’ vi znate? - pitao nas je tužni dečak, koji je bio korisnik Centra za integraciju mladih.

Grad: Podrška SvratištuPosle pitanja o finansiranju Centra za integraciju mladih u Krfskoj ulici koja smo poslali Gradu Beogradu, sinoć su se oglasili iz informativne službe i saopštili da neće doći do zatvaranja Svratišta.„Grad Beograd će nastaviti da finansira decu sa ulice. Ukoliko se, kako su najavili iz CIM, ta nevladina organizacija povuče iz projekta, Grad Beograd će preuzeti brigu o Svratištu. Dok god i jedno dete bude koristilo usluge Svratišta u Krfskoj ulici, njegovo postojanje će imati svrhu i podršku Grada Beograda“, piše u saopštenju informativne službe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja