APEL KURIRA: Vratite deci sa ulice Svratište
Foto: Marina Lopicic

Akcija našeg lista

APEL KURIRA: Vratite deci sa ulice Svratište

Beograd -
Naš list pridružio se protestu koji su organizovali građani, ogorčeni zbog toga što je Grad Beograd odlučio da prekine finansiranje jedinog mesta u kome su mališani bez krova nad glavom mogli da prespavaju

BEOGRAD - Moramo da pobedimo!Deca sa ulice koja nemaju nikoga na svetu bore se da ne ostanu i bez Svratišta u Krfskoj ulici u Beogradu, mestu gde su šest godina dolazili da se zagreju, presvuku, okupaju i pojedu neko toplo kuvano jelo. Posle odluke Grada Beograda, na čelu sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, da Svratište finansira samo kao projekat umesto kao uslugu socijalne zaštite, juče je organizovan protest u znak podrške mališanima (njih oko 150) koji su izgubili krov nad glavom.Jedino utočišteCentar za integraciju mladih, pod čijom organizacijom je radilo Svratište, juče je predao ključeve Gradskom sekretarijatu za socijalni rad.- Ne dajte da nam se Svratište zatvori! Gde onda da jedemo?! Mi nemamo normalan ručak kao vi, samo smo tamo jeli i kupali se, sad više ne znam šta ćemo - priča za Kurir maloletni dečak koji je svakog dana dolazio u Svratište da se okupa, presvuče i prehrani.Kurir je jedan od retkih medija koji se usprotivio zatvaranju Svratišta, a svoju podršku pružili smo na jučerašnjem protestu ispred Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu. Oko 150 ljudi bojkotovalo je gradsku odluku o finansiranju i glasno izrazilo stav za ponovno otvaranje Svratišta i hitno rešavanje njegovog finansiranja.Traže ručak- Svratište mora da postoji! Zahtevamo da već danas decu sačeka ručak u prostorijama Svratišta, a da Grad preuzme na sebe njegovo finansiranje kao uslugu socijalne zaštite - kaže za Kurir student Miloš Kuvekalović, inicijator protesta. Među okupljenima je bio i poznati glumac Ljubomir Bandović, koji kaže da je sramota što je i došlo do ovakve situacije.- Kao svestan čovek smatram da je neophodno da budem ovde kao podrška, a poražavajuće je što do ovoga uopšte dolazi - kaže Bandović.Kurir je poslao pitanja Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu, ali do zaključenja ovog broja odgovore o daljoj sudbini Svratišta nismo dobili.

Okupljeni sa transparentima
Okupljeni sa transparentima

Ljubomir Bandović
Ljubomir Bandović

Poslednja vest!Iako je Grad najavljivao da će se problem Svratišta rešiti, iz Centra za integraciju mladih kažu da je status nepromenjen i da je objekat u Krfskoj ulici zatvoren. Podsetimo, nakon Kurirove inicijative za hitno rešavanje problema Svratišta, Grad je objavio da će nastaviti da finansira njegov rad za decu ulice čak i ako se iz upravljanja tom ustanovom povuče Centar za integraciju mladih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track