Dele džakove sa peskom kako bi sprečili poplavu
Foto: Tanjug

Vrh talasa u naredna 2 dana

Dele džakove sa peskom kako bi sprečili poplavu

Beograd -
Građani koji imaju splavove i objekte u nebranjenom delu priobalja od danas na beogradskom pristaništu mogu da dobiju džakove napunjene peskom
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Nivo Dunava u Beogradu oko 15.30 sati je 612 santimetara, a Save 559 santimetara, dok nadležni koji dele građanima džakove s peskom upozoravaju da će vrh poplavnog talasa stići u Beograd u naredna dva dana.

Građani koji imaju splavove i objekte u nebranjenom delu priobalja od danas na beogradskom pristaništu mogu da dobiju džakove napunjene peskom, saopštile su "Beogradvode".

U prethodnih 24 sata na obe reke vodostaj je porastao za 10 santimetara, "a očekuje se da se na vrhuncu poplavnog talasa nivo vode približi koti vanredne odbrane od poplava".

Punjač džakova tog preduzeća, koji će punim intenzitetom raditi na pripremi zaliha peska, jutros je pušten u pogon kod "Beton hale".

S obzirom da ćemo se približiti tački vanredne odbrane od poplava ta mehanizacija je pokrenuta "da bi se podigao nivo spremnosti i predupredili potencijalni problemi u Bari Venecija, najslabijoj tački u lancu odbrane".

Mašina za punjenje džakova, sastavni je deo opreme "Beogradvode" od 2011. godine, a sada se prvi put koristi za odbranu od poplava u Beogradu.

Takozvana "pakerica" obavlja posao umesto 100 ljudi, a u minuti spakuje do 30 džakova, dodaje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track