Donacija SAD: Renoviran deo hirurgije KBC Dr Dragiša Mišović

Donacija SAD: Renoviran deo hirurgije KBC Dr Dragiša Mišović

Beograd -
Prostor je napravljen po najvišim svetski standardima i ovo treba da nam bude motiv da što pre završimo rekonstrukciju celog objekta, kazao direktor KBC Radisav Šćepanović
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Renoviranje dela hirurškog krila KBC „Dr Dragiša Mišović” je završeno, a ovaj blok danas su obišli predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić, ambasador SAD-a u Srbiji Majkl Kirbi i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Evropska Komanda američke vojske uložila je preko Kancelarije za vojnu saradnju ambasade SAD-a sedamsto hiljada dolara u obnovu dela hirurškog krila bolnice koji je izgoreo u požaru 2009. godine.

– U ime svih Beograđana zahvaljujem američkom narodu na donaciji koja je za nas više od finansijske pomoći: to je dokaz prijateljstva, usmeren prema zdravlju naših sugrađana, onom što je najvažnija stvar u životu svakog od nas. Za veliko poštovanje je i što 1.200 zaposlenih na 50 odsto kapaciteta bolnice svakodnevno pruža potpunu zdravstvenu uslugu. Šteta od požara je velika, tako da je i nakon renoviranja ovog dela hirurškog krila i nekih drugih radova za završetak čitave hirurške klinike potrebno oko sedam miliona dolara. S obzirom na finansijske mogućnosti u republici i gradu, to zahteva ogromnu energiju i posvećenost da Beograđani dobiju možda najsavremeniju bolnicu. Grad Beograd je u budžetu za ovu namenu predvideo sredstva i u ovoj i u idućoj godini i učinićemo sve da ta sredstva povećamo, a pozivamo i donatore da nam u ovom projektu pomognu – istakao je Antić.

Slavica Đukić Dejanović podsetila je da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi godišnje obavi više od 100.000 pregleda, više od 20.000 bolničkih tretmana pacijenata i više od 10.000 operacija, a ovi rezultati bi mogli da budu još bolji kada bolnica bude završena.

Majkl Kirbi istakao je da je za građane SAD-a zdravlje naroda Srbije na prvom mestu i izrazio zadovoljstvo što su i zaposleni u ovoj bolnici, i grad Beograd, i Ministarstvo zdravlja toliko posvećeni brizi o zdravlju stanovnika Beograda i Srbije.

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) "Dragiša Mišović" Radisav Šćepanović izjavio je danas da su završeni građevinski radovi na rekonstrukciji operacionog bloka na trećem spratu zgrade koja je uništena u požaru 2009. godine. Prilikom obilaska dela hirurgije Šćepanović je kazao da su za rekonstrukciju operacionog bloka 700.000 dolara obezdelile SAD, kroz partnerstvo Evropske komande vojske SAD. "Prostor je napravljen po najvišim svetski standardima i ovo treba da nam bude motiv da što pre završimo rekonstrukciju celog objekta", kazao je Šćepanović. Požar u KBC "Dragiša Mišović" izbio je 24. oktobra 2009. i u potpunosti je uništio četvrti, tek renovirani sprat bolnice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track