BG VLAST DERE: 40.000 evra godišnji zakup kioska!

Zakupci ogorčeni

BG VLAST DERE: 40.000 evra godišnji zakup kioska!

Beograd -
Opština Stari grad raspisala konkurs za zakup 15 lokacija za postavljanje montažnih objekata, ali zainteresovani zakupci tvrde da su cene nerealno visoke

BEOGRAD - Opština Stari grad raspisala je konkurs za zakup 15 lokacija za postavljanje kiosaka, javno nadmetanje biće održano 18. aprila, a rok za postavljanje je godinu dana. Međutim, zainteresovani zakupci kažu da su početne cene paprene i nerealno visoke. Za četiri lokacije startna cena je oko 100.000 dinara mesečno, pa proizilazi da se tri kvadrata korisnog prostora izdaju po ceni od 300 evra po kvadratu!Među ponuđenim lokacijama najskuplje su na Obilićevom vencu, kod garaže, u Prizrenskoj ulici, preko puta hotela "Balkan", na Terazijama ispred "Balkana" i u Džordža Vašingtona, ispred pijace "Skadarlija". Na ova četiri mesta početne cene za godišnji zakup su milion i 1,2 miliona dinara. Na konkursu od prošle godine za tezge i stalke na Terazijama i u Knez Mihailovoj cene su bile i do 3,9 miliona dinara! Na prethodnom konkursu iz 2010. najskuplje je plaćeno postavljanje kioska na uglu Knez Mihailove i Čika Ljubine, čak 4,25 miliona dinara.Među lokacijama koje su ponuđene na konkursu sa godišnjom početnom cenom od 500.000 dinara su u Ulici kralja Milana 10a, po dva u Bulevaru despota Stefana i u Ulici cara Dušana. Za mesto u Ulici Visokog Stevana "borba" počinje od 600.000 dinara, a na još pet lokacija od 300.000 dinara - Ulica Džordža Vašingtona, kod škole "Vuk Karadžić", Francuska 59, ulica Visokog Stevana 35, i kod škole "Braća Baruh"."Cene su nerealno visoke. Čini se da oni koji određuju početne cene uopšte nisu svesni tržišta i da nije moguće opstati sa tolikim kirijama. To vodi povećanju sive ekonomije i povratak u devedesete, prodaju cigareta na crnom tržištu, jer je zakup preskup. Realna cena zakupa kreće se oko 7.000 dinara, odnosno 20 evra po kvadratu. Pozitivan primer je jedino opština Palilula, koja ova pravila primenjuje. Novi Beograd i Stari grad preteruju za cenama najma", čuli smo od jednog zakupca kioska u ovoj opštini.

Opština: Ovo su elitne lokacijeIz opštine Stari grad kažu da se lokacije na Paliluli ne mogu porediti sa onima u Starom gradu. Naročito na Terazijama i u Knez Mihailovoj ulici.Zakupci su bili nezadovoljni i samim lokacijama, jer su mesta koja su dobro "išla" zamenjena drugim. U Starom gradu kažu da je plan postavljanja kiosaka, kao i odabir lokacija u rukama grada Beograda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track