Uručene nagrade Grada Beograda
Foto: Tanjug

Dani Beograda

Uručene nagrade Grada Beograda

Beograd -
Tradicionalne godišnje nagrade Grada Beograda danas su dodeljene u 19 kategorija, a najbolji su izbrani između 187 kandidata

BEOGRAD - Manifestacija "Dani Beograda", koja će početi danas, biće organizovana na više lokacija u gradu uz zanimljiv kulturni program, a ključna ideja je da se ove godine, u najvećem broju, sugrađanima predstave najtalentovaniji polaznici muzičkih škola u Beogradu.Obeležavanje će započeti u 10 sati polaganjem cveća na spomen obeležje predaje ključeva knezu Mihailu, nešto kasnije biće održana sednica Skupština grada na kojoj će biti proglašeni dobitnici nagrade grada Beograda, dok će Turistička organizacija Beograda organizovati šetajuće razgledanje - koracima Ive Andrića, kao i razgledanje dvorskog kompleksa na Dedinju.Razlog za obeleževanje utemeljen je u činjenicama da prvi pisani dokument sa imenom Beograda datira od 16. aprila 878. godine, dok su 19. aprila 1876. godine Turci predali ključeve grada Knezu Mihailu. Manifestacija se od 2002. godine proslavlja u peridu od 16. do 19. aprila.Za sva tri dana pripremljen je zanimljiv program, kao što je velika smotra uličnih zabavljača, mnostvo izložbi na Beogradskoj tvrđavi i drugim mestima - Muzeju grada Beograda, Kući Legata, Muzeju Afričke umetnosti...Biće organizovan i javni časovi tai-či čuana za treće doba u kulturnom centru "Čukarica", Turistička organizacija Beograda pripremila je šetajuća razgledanja Antičkog Singidunuma i Podzemni Beograd, kao i obilazak Dvorskog kompleksa na Dedinju.Takođe biće organizovani koncerti Muzičkih škola "Stanković", "Davorin Jenko", "Mokranjac", "Kosta Manojlović".

Uručene nagrade Grada Beograda

Tradicionalne godišnje nagrade Grada Beograda danas su dodeljene u 19 kategorija, a najbolji su izbrani između 187 kandidata.

Priznanje za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda dobio je Radoslav Zelenović za očuvanje Jugoslovenske kinoteke i njenog renomea u svetu.

Nagradu za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Beograd dobili su Aleksandra Drecun, prof. dr Veljko Potkonjak i Kosta Jovanović za manifestacije Dani budućnosti - robotika.

- Drago nam je da je grad Beograd prepoznao jednu manifestaciju kojapromoviše nauku kao događaj od posebnog značaja. “Dane budućnosti:Robotika” su u septembru 2012. organizovali Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet, ali su manifestaciji izuzetno doprineli brojnirobotičari i naučnici sa više naših ustanova i naravno, građani kojisu posetili izložbu. Uspeh ovog događaja pokazuje da građani i u najtežimvremenima prepoznaju koliko je važno ulagati u znanje, Aleksandra Drecun direktorka Centra za promociju nauke

Manifestacija ”Dani budućnosti: Robotika” spada u najuspešnije ikada organizovanenaučne događaje u Srbiji. Tronedeljnu manifestaciju je u septembru 2012. obišlo višeod 150.000 posetilaca. Najveću pažnju su privukli nastupi humanoidnog ASIMO robotau Zadužbini ”Ilije M. Kolarca”, a događaj je odigrao važnu ulogu u širenju naučne pismenosti.

Olga Kostrešević dobila je nagradu za književnost

Olga Kostrešević dobila je nagradu za književnost i prevodno stvaralaštvo za prevod dela "Ideje za filozofiju povesti čovečanstva" Johana Gotfrida fon Herdera. Za pozorišno stvaralaštvo nagradu je dobio Miloš Lolić za režiju predstave "Otelo" u Jugosloveskom dramskom pozorištu, a nagradu za film i radio televizijsko stvaralaštvo pripala je Miladinu Čolakoviću za fotografiju u dugometražnom filmu "Ustanička ulica".

Nagrada za likovno i primenjeno stvaralaštvo, vizuelne i proširene medije dodeljena je Olgi Jevrić za izložbu "Materija duha" u Kući legata, dok je nagradu za muziku i muzičko scensko stvaralaštvo dobio Premil Petrović za nastup Orkestra bez granica na 44. Bemusu.

Za društvene i humanističke nauke nagradu je dobio dr Miroslav Jovanović za delo "Srbi i Rusi 12-21 vek", a za prirodne i tehničke nauke Marija Milutinović, Željko Radulović, Snežana Tomanović i Zlatibor Petrović za delo "Krpelji Srbije".

Boriši Miletiću nagrada za pronalazaštvo

Nagrada grada Beograda za pronalazaštvo pripala je Boriši Miletiću za "Eko robot - uređaj za čišćenje ventilacionih kanala", za medicinu prof. dr Zoranu Krivokapiću za delo "Karcinom rektuma", a za arhitekturu i urbanizam Predragu Milutinoviću za Centar za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju "Sunce".

Nagrada za pojoprivredu pripala je Rodoljubu Lakićeviću iz Zvečke, a za novinarstvo Ivanu Mrđenu za kreativan doprinos u informisanju građana glavnog grada. Za obrazovanje nagradu je dobio profesor Miloje M. Rakočević za delo "Vizionarstvom ka vrhu - stvaralački put Milana O Raspopovića", za sport Milica Mandić za osvajanje zlatne medalje na Olimpijadi u Londonu, a za herojsko delo Tanja Dragić i Željko Dimitrijević za osvojene zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

Dobitnici nagrada Grada Beograda za stvaralaštvo mladih za 2012. u oblasti nauke su: Miloš Stanković za projekat "Električni uništavač korova i delova biljaka", a u oblasti umetnosti, kreativni tim osnivača i realizatora festivala Š.U.N.D.

Dobitnici nagrada "Svetislav Stojanović" su predsednica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kotež Julija Orozović za dugogodišnji rad i izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara i edukaciji vatrogasnog podmlatka i Vatrogasno-spasilačka brigada Beograd za izuzetne rezultate u oblasti zaštite od požara, spasavanja lica i imovine ugrožene požarom, eksplozijama, akcidentima sa opasnim materijama, elementarnim i drugim nepogodama.

U ime dobitnika zahvalila je osvajačica zlatne medelje u tekvondou na Olimpijskim igrama Milica Mandić.

"Na nama je da nastavimo sa trudom i radimo i pokušamo da se odužimo novim uspesima i reultatima", kazala je Mandićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track