Počeo Međunarodni sajam građevinarstva
Foto: Beta

Više od 800 izlagača

Počeo Međunarodni sajam građevinarstva

Beograd -
Još traje težak period za građevinarstvo u Srbiji, a putna privreda je u posebno teškoj situaciji, rekao ministar građevinarstva i urbanizama Velimir Ilić otvarajući Sajam

BEOGRAD - Na Beogradskom sajmu danas je počeo 39. Međunarodni sajam građevinarstva "SEEBBE", na kojem se predstavlja više od 800 izlagača iz 22 zemlje. Sajam će trajati do 20. aprila. Najveći broj izlagača je iz Italije, Turske i Slovenije, a predstavljaju se i firme iz Austrije, Belgije, Kine, Španije, Francuske, Nemačke i Grčke.

Ministar građevinarstva i urbanizama Velimir Ilić je otvarajući Sajam rekao da još traje težak period za građevinarstvo u Srbiji i da je putna privreda u posebno teškoj situaciji. Po rečima Ilića, najveći problemi građevinarstva su veliki dugovi, neuspešne privatizacije u kojima su izgubljene mnoge firme, nekada mnogo važne, kao i stečaji koji traju godinama. On je naglasio i da država treba da pomaže građevinske firme u Srbiji, kao što su njenu pomoć imale i neke druge kompanije.

Ilić je dodao i da će novim zakonom o planiranju i izgradnji, koji se očekuje uskoro, mnogi problemi u građevinarstvu, koje je pokretač i posle poljoprivrede glavna grana srpske privrede, biti rešeni i sigurno će ih biti manje. Po njegovim rečima, Vlada Srbije je formirala tim u koji su uključena ključna ministarstva za građevinare i putnu privredu, građevinari, sindikati i komora koji treba da što pre da rešava probleme u građevinarstvu, posebno zbog posla sa Kinezima vredan 340 miliona evra.

"Na sastanku koji će biti u toku ove nedelje, najverovatnije u četvrtak, razgovaraćemo o tome prvo da se plate svi dugovi prema građevinarima i da se vidi koliko se to stvarno duguje, da se sve sporne privatizacije ispitaju, da se mnogi sporovi koji su u toku da se ubrzaju i razreše, kao i da se preispita pitanje imovine posebno putarskih firmi ", kazao je Ilić.

On je kazao i da firme u Srbiji ne mogu da dobijaju posao na tenderima jer nemaju reference i bankarske garancije, te se ti poslovi zato ustupaju strancima.

Ilić je dodao i da je u građevinarstvu u Srbiji zaposleno oko 70.000 ljudi i da je još oko 5.000 angažovano van zemlje, a najviše u Rusiji i Iraku. Prema njegovim rečima, samo u Beogradu više od 10 miliona kvadratnih metara nije evidentirano, a kada bi se to uradilo, kreditni potencijal Beograda bi se povećao za 24 milijarde evra. On je najavio i izgradnju još dva mosta u Beogradu, jedan kod Surčina sa dva smera i jedan kod Ostružnice sa jednim smerom.

Na Sajmu građevinarstva u Jugoistočnoj Evropi (South East Europe Belgrade Building Expo - SEEBBE) su izloženi materijal, oprema, alat i mašine, a predstavljene su i inovacije u upravljanju projektima, građevinski i sistemi za uređenje i održavanje objekata, opremanje enterijera. Tokom pet dana održaće se i niz stručnih predavanja, kao i izložbe studenata Fakulteta primenjenih umetnosti o kamenim oblogama i nacionalnog udruženja "Srpske kuće". Za promovisanje novih tehničko-tehnoloških rešenja na sajmu će biti dodeljena nagrada "Nova vizura". Radno vreme sajma je od 10 do 19, u subotu do 17 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 500 dinara, za grupne posete po 350, ulaznica za sve dane košta 900 dinara, a parking 200 dinara po satu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track