Suzbijanje komaraca u naredna tri dana

Rat krvopijama

Suzbijanje komaraca u naredna tri dana

Beograd -
Program suzbijanja komaraca obuhvata monitoring larvi i odraslih formi komaraca, kao i njihovo suzbijanje uređajima sa zemlje i iz vazduha

BEOGRAD - Sekretarijat za zaštitu životne sredine je početkom marta meseca počeo sa realizacijom suzbijanja komaraca na teritoriji grada Beograda. Program suzbijanja komaraca obuhvata monitoring larvi i odraslih formi komaraca, kao i njihovo suzbijanje kroz organizaciju larvicidnih i adulticidnih tretmana, uređajima sa zemlje i iz vazduha. Monitoring larvi komaraca krenuo je početkom marta i kontinuirano se sprovodi tokom čitave sezone sve do kraja oktobra meseca, a realizuje ga Zavod za biocide i medicinsku ekologiju.

U toku marta i aprila meseca zabeležena je velika količina padavina, koja je uzrokovala povećanje vodostaja Save, Dunava i ostalih vodotokova, sa stvaranjem velikih privremenih vodenih površina kao posledica izliva istih, čime su stvoreni optimalni uslovi za formiranje privremenih staništa komaraca roda Aedes. Pored optimalnih uslova za razvoj Aedes komaraca, početkom marta meseca zabaležena je sporadična aktivnost tzv. kućnih formi komaraca roda Culeh.

Na teritoriji grada Beograda na većem broju lokacija u postupku monitoringa detektovano je prisustvo odraslih formi komaraca roda Aedes što je uslovilo potrebu da se organizuju adulticidni tretmani uređajima sa zemlje. Počevši od 30. aprila 2013. godine u naredna tri dana, shodno vremenskim uslovima, biće organizovani tretmani u zoni priobalja reka Save, Dunava, kanalskih površina i ostalih vodotokova, kao i u zoni parkovskih površina, naseljima u obodnim delovim grada, kao i na drugim lokalitetima gde se u postupku monitoringa ili na osnovu prijava građana detektuje povećano prisustvo odraslih formi komaraca.

Takođe, sekretarijat preporučuje građanima da uklone stare gume, konzerve, tegle, podmetače, saksije i sve ostale predmete u kojima se zadržava voda pogodna za razvoj larvi, a koje se nalaze u blizini stambenih objekata ili kuća u prirodi, da jednom nedeljno potpuno isprazne posude u kojima se čuva voda, čak i u zatvorenom prostoru, čiste kanale od korova i otpadaka, da budu protočni, a voda u njima čista, da provere da li su vertikale i drugi delovi oluka zapušeni opalim lišćem ili drugim materijalom, da postave mreže na ventilacione otvore, na prozore soba i drugih prostorija, redovno kose travu u dvorištima, prilikom odlaska u prirodu nose odeću dugih rukava i koriste odgovarajuća sredstva za zaštitu od uboda komaraca, posebno u sumrak i pred zoru jer su tada komarci najaktivniji, izbegavaju šetnju kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i šetnju po neuređenom priobalju reka.

Sekretarijat za zaštitu životne sredine apeluje na građane da svaku pojavu povećane brojnosti komaraca, kao i prisustvo stajaćih vodenih površina koje mogu biti potencijalna staništa komaraca prijave informativnoj službi Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju na broj telefona 355-4499, broj mob. telefona 064/822-6961 ili elektronskom poštom na adresu beogradkomarciŽgmail.com.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track