NAVALA NA OBDANIŠTA: Za dva dana 100 zahteva za upis

NAVALA NA OBDANIŠTA: Za dva dana 100 zahteva za upis

Beograd -
U Predškolskoj ustanovi Čukarica za dva dana zahtev za upis dece podnelo je više od 100 roditelja

BEOGRAD - U Beogradu, ali i čitavoj Srbiji u toku je upis dece u vrtiće i jaslice, a Predškolskoj ustanovi (PU) "Čukarica" za nepuna dva dana zahtev je predalo skoro 100 roditelja, kojima je najvažnije da njihovi mališani budu bezbedni.

Predsednica Centralne upisne komisije PU "Čukarica" Nevena Simonović rekla je da je juče i danas pre podne, zahteve podnelo 95 roditelja.

Ova ustanova ima 21 vrtić i oko 6.500 dece u celodnevnom programu, rekla je Simonovićeva i navela da roditelji ili staratelji mogu doći u centralu ustanove u Požeškoj ulici od 8.00 do 16 sati.

"Ako se pojavi gužva, produžićemo radno vreme", rekla je Simonovićeva i navela da ova ustanova svake godine ima sve više dece.Pre nekoliko godina bilo je oko 5.500 mališana uzrasta za jaslice i vrtiće, a njima su na raspolaganju logoped, pedagog i drugo osoblje.

Prema rečima gradske sekretarke za dečju zaštitu i obrazovanje Ljiljane Jovčić, zahtevi se predaju do 22. maja.

"Nakon toga u naredne tri nedelje roditelji mogu očekivati da se na oglasnim tablama vrtića pojavi preliminarna lista i da saznaju da li su dobili baš onaj vrtić koji su želeli", rekla je Jovčićeva prilikom posete ovoj ustanovi.

Uz popunjeni zahtev, potreban je izvod iz knjige rođenih koji ne mora biti "mlađi" od šest meseci, a ukoliko roditelji smatraju da imaju pravo na neki od prioriteta, potreban je dokaz o tome.To se, pre svega, odnosi na samohrane roditelje, decu sa smetnjama u razvoju, oba zaposlena roditelja", podsetila je Jovčićeva.

Roditelji, kako kaže, mogu i kasnije da upotpune dokumentaciju, a ove godine novina je što sve predškolske ustanove imaju flajere sa jasno ispisanima nazivima vrtića, adresom, koji se dele roditeljima prilikom posete vrtiću.

Nakon objavljene preliminarne liste, roditelj koji nije zadovoljan mestom, može da uputi prigovor Centralnoj upisnoj komisiji, a ako i posle toga neko nije zadovoljan može da se obrati Mešovitoj komisiji gde će biti predstavnik Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.Roditelj jednogodišnjeg dečaka Mladen Matović rekao je da je pribavio svu dokumentaciju, treba im samo potvrda iz PIO fonda.

"Odabrali smo obližnji vrtić "Sveti Sava", jer supruga radi blizu, čuli smo da je vrtić bezbedan, ima veliko dvorište, ali najvažnije je što supruga blizu radi i može da dete dovozi i odvozi kući", rekao je Matović, nakon što je predao zahtev.

Sugrađanka iz Žarkova Vesna Mišić, majka dvoje dece koja već idu u vrtić, došla je da se raspita da decu prabaci iz vrtića "Đurđevak" i "Dečji gaj", jer im je bliži."Očekujem da će deca biti bezbedna i u novom vrtiću", rekla je Mišićeva i pohvalila zaposlene u PU "Čukarica", jer su, kako veli, brzi i ažurni, što je za nju najbitnije.

U Beogradu je lane upisano oko 13.300 dece, više od 4.000 u odnosu na prethodnu godinu, a ove godine, prema rečima Jovčićeve, očekuje se bar 1.000 dece više nego lane.

"Možemo da pratimo trend porasta broja upisane dece i nemamo liste koje su podrazumevale da neko dete ne može da se upiše", rekla je Jovčićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja