Zoran Đinđić dobija spomenik u Beogradu ?!

Zoran Đinđić dobija spomenik u Beogradu ?!

Beograd -
Ako Skupština izglasa odbor, on će početi proceduru koja se sastoji od raspisivanja konkursa za idejno rešenje izgleda spomenika, pronalaženje lokacije, raspisivanje tendera za izvođače

BEOGRAD - Bivši premijer Srbije dr Zoran Đinđić dobiće spomenik u Beogradu, a o njemu će odlučivati poseban odbor koji je na jučerašnjoj sednici imenovala Komisija za spomenike i nazive ulica i trgova. Da bi imenovani odbor postao legitiman i mogao da otpočne s radom, prethodno će morati da ga izglasa Skupština Beograda na nekoj od narednih sednica.Ako Skupština izglasa odbor, on će početi proceduru koja se sastoji od raspisivanja konkursa za idejno rešenje izgleda spomenika, pronalaženje lokacije, raspisivanje tendera za izvođače... Kada se svi ovi postupci sprovedu, oni ponovo idu na sednicu Komisije na usvajanje, a potom i na ponovno izglasavanje u Skupštini , kaže Slobodan Stanimirović, predsednik Komisije, i dodaje da je u pitanju procedura koja traje minimum godinu dana.U Odboru za podizanje spomenika naći će se stručni žiri sačinjen od umetnika, kao i odbornici poslaničkih grupa u Gradskoj skupštini od kojih je jedino Demokratska stranka Srbije odbila bilo kakvo učešće smatrajući da „trenutno ima važnijih tema”.Za predsednicu Odbora postavljena je Gorica Mojović, poslanica Demokratske stranke, koja se nada da će Gradska skupština dati „zeleno svetlo” za pokretanje procedure podizanja spomenika Zoranu Đinđiću, koji je, kako kaže, svojim delima to zaslužio.- Dok se Skupština ne izjasni, ne želim ništa da govorim kakvi su nam planovi i želje. Ja lično bih volela da se raspiše međunarodni konkurs pomoću kojeg bi se odabralo najbolje rešenje za izgled spomenika. On bi trebalo da bude u modernom stilu, da odražava njegov duh, delo, dinamiku i energiju, odnosno da na najbolji način predstavi ono što je Zoran Đinđić simbolizovao kao jedna od najsvetlijih figura novije srpske istorije , kaže Mojović.

Srđan Aleksić dobija ulicu na Bežaniji Komisija je predložila i da Srđan Aleksić, heroj iz Trebinja koji je žrtvovao svoj život da bi spasao komšiju muslimana, dobije deo Ulice dr Ivana Ribara koja ide od Grčke ka Vojvođanskoj i Vinogradskoj ulici u naselju Bežanijska kosa. „Predlog prvo ide na saglasnost u Ministarstvo regionalnog razvoja i lokalne samouprave, a potom na izglasavanje u Skupštinu grada, nakon čega ćemo definitivno moći da kažemo da je to ta ulica”, kaže Stanimirović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track