SPRINT: Najbrži pešački semafori u Beogradu

SPRINT: Najbrži pešački semafori u Beogradu

Beograd -
U blizini Doma sindikata nedaleko od zgrade RTS-a u Takovskoj ili kod “Madere” u bulevaru, zbog crvenog svetla na pešačkim semaforima čeka se više od minuta da bi onda zeleni signal zasvetleo tek na nekoliko sekundi

BEOGRAD - Ako vozače u gradu najviše nerviraju gužve i zastoji, onda pešaci u centru prestonice gube živce zbog brzih semafora. Na pojedinim pešačkim semaforima u centru grada zeleno svetlo za pešake traje jako kratko, a u Sekretarijatu za saobraćaj kažu da bi bilo kakvo produžavanje izazavalo značajan poremećaj u zelenim talasima, jer se radi o glavnim gradskim koridorima sa intenzivnim tokovima saobraćaja.

U blizini Doma sindikata nedaleko od zgrade RTS-a u Takovskoj ili kod “Madere” u bulevaru, zbog crvenog svetla na pešačkim semaforima čeka se više od minuta da bi onda zeleni signal zasvetleo tek na nekoliko sekundi.

1. Recimo, na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Ulice Desanke Maksimović crveno za pešake gori 104 sekunde, dok se zeleni čikica pojavljuje na 15 sekundi. Ako se ima u vidu da pešak ovde iz cuga mora da pređe četiri kolovozne trake, onda je jasno zbog čega se ovde šetači pretvaraju u trkače.

2. Sličnu muku muče i pešaci koji žele da pređu s jednena drugu stranu Takovske ulice, kod zgrade RTS-a. Za to im je na raspolaganju svega 10 sekundi nakon što deset puta duže gori crveno svetlo. U Sekretarijatu za saobraćaj ističu da do sada nisu dobili nijednu primedbu građana na te semafore.

- Radi se o prelazima na glavnim gradskim koridorima gde je, sa vrlo intenzivnim tokovima, tako da nema mogućnosti da se produžava zeleno za pešake, jer bi to izazvalo značajan poremećaj u postojećim zelenim talasima. Na mnogim lokacijama zeleno svetlo je takvog trajanja da pešak koji zakorači u prvoj sekundi pređe tri četvrtine dužine prelaza, a da se zatim pešacima uključuje crveni signal. Oni pešaci koji kasnije zakorače na prelaz prelazak će završiti korišćenjem zaštitnog vremena za pešake čije trajanje zavisi od dužine prelaza i kreće se od pet do najviše 18 sekundi – objašnjavaju u Sekretarijatu.

U gradu postoji ukupno 100 pešačkih semafora na kojima se nalazi displej koji odbrojava u sekundama trajanje zelenog ili crvenog svetla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja