IEA: Bus plus ključan korak u razvoju javnog prevoza Beograda!

IEA: Bus plus ključan korak u razvoju javnog prevoza Beograda!

Beograd -
Izveštaj sadrži podatak da BusPlus sistem takođe uključuje sveobuhvatan sistem za monitoring ili lociranje vozila koji u realnom vremenu obezbeđuje informacije o svim kretanjima u sistemu javnog prevoza

BEOGRAD - U izveštaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) „Priča o obnovljenim gradovima“, sistem za naplatu karata i upravljanje vozilima javnog prevoza BusPlus, ocenjen je kao pozitivan primer integrisanja usluge javnog servisa putem sistema za automatsku naplatu, kao jedan od ključnih koraka u ispunjenju Master plana razvoja javnog prevoza Beograda, usvojenog 2008. godine.

- Prvi rezultati novog sistema za automatsku naplatu su vrlo pozitivni, uz povećanje mesečnih prihoda što je rezultat drastično umanjenog odliva novca - ističe se u izveštaju.

Izveštaj sadrži i podatak da BusPlus sistem takođe uključuje sveobuhvatan sistem za monitoring ili lociranje vozila koji u realnom vremenu obezbeđuje informacije o svim kretanjima u sistemu javnog prevoza.

Metodologija koju grad Beograd primenjuje prilikom obračuna rada prevoznika je sada naširoko primenjena u Evropi i omogućava gradu da poboljša i reguliše učinak GSP-a i privatnih autobuskih prevoznika na duže staze.U objašnjenju Međunarodne agencije za energiju precizno se navodi da je novi sistem za automatsku naplatu vezan za partnerstvo privatnog i državnog sektora kroz desetogodišnji ugovoro sa konzorcijumom Apex Solution Technology koji čine KentKart iz Turske i domaće preduzeće Lanus.- Novi sistem za automatsku naplatu počeo je sa radom početkom 2012. godine, a funkcioniše tako što se sva prikupljena sredstva elektronski deponuju na centralni račun koji vodi Apex (a koji u realnom vremenu nadgleda Grad), a koncesionaru ostaje procenat svih prihoda nastalih od sistema za automatsku naplatu, prema stopi dovoljnoj da amortizuje troškove i pokrije sve aktivnosti i održavanje, zaključeno je u izveštaju Međunarodne agencije za energiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track