RADE S GLAVOM U TORBI: Ovo su najopasnija zanimanja u BG!

Stresan i naporan posao

RADE S GLAVOM U TORBI: Ovo su najopasnija zanimanja u BG!

Beograd -
Na meti nezadovoljnika u Beogradu najviše su izloženi kontrolori u javnom prevozu, radnici EDB, lekari Hitne pomoći, radnici gradske čistoće, a jedino u boljoj poziciji su radnici Parking servisa sa najmanje napada

BEOGRAD - Biti kontrolor ili vozač u gradskom prevozu, sudeći po podacima o broju napada od početka godine, dva su najrizičnija zanimanja kada su u pitanju poslovi u javnim i komunalnim službama u Beogradu. Međutim, na posao svakodnevno sa glavom u torbi odlaze i lekari i medicinske sestre, radnici “Gradske čistoće“, EDB-a, “Parking servisa“, nastavnici...

Svedoci smo da je, nažalost, sve veći broj onih koji su spremni da se i fizički obračunaju sa radnicima raznih javnih i komunalnih službi. I pored toga sve ono što ovi radnici iz dana u dan proživljavaju najčešće ne dospeva do očiju javnosti.

Na drastičan primer doktorke anesteziologa, koja je dobila batine dok je reanimirala dete, podseća direktorka Lekarske komore Srbije dr Tatjana Radosavljević i ističe da su slični primeri samo vrh ledenog brega.

- Zato se zalažemo da zdravstveni radnici napokon dobiju status službenog lica jer nasilje nad ovom strukom ne sme više da se toleriše - dodaje dr Radosavljević.

Zabrinjava što je u odnosu na prethodne godine učestaliji i broj napada na ekipe Hitne pomoći na terenu i na zaposlene koji rade u prijemno-trijažnom i distributivnom centru 194. Ipak, da je gradski prevoz omiljeno mesto gde Beograđani iskazuju nezadovoljstvo i bes potvrđuje čak 78 napada na kontrolore i 29 na vozače. Ni svakodnevno verbalno nasilje nad vozačima se ne smanjuje, a samo šest napadača je identifikovano.

Od svih napada koje su pretrpeli kontrolori, 25 je težih i od tog broja čak 11 je bilo na dame. Policija je uhvatila 20 napadača, podneto je isto toliko prekršajnih i dve krivične prijave zbog nasilničkog ponašanja.Verbalnim napadima, najčešće rasističkim, konstantno su izložbeni i radnici “Gradska čistoća“, a ni fizički nisu retkost.

Neplatiše i kradljivci struje nisu se libili da potegnu sve vrste hladnog i vatrenog oružja kada bi im radnici EDB-a pokucali na vrata, ali ohrabruje što se broj napada u poslednje vreme drastično smanjio.

Manje napada na radnike “Parking servisa”

Bolja situacija je i kada su u pitanju radnici “Parking servisa” koji su pretrpeli “samo” 11 napada ove godine.

“Incidenti nisu česti jer ‘Parking servis’ svaki napad ili pretnju prijavljuje nadležnim organima, podnosi se krivična prijava, pri čemu se ovakvo postupanje prema parking kontrolorima kvalifikuje kao krivično delo napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti”, kažu u “Parking servisu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track