VRELINA: Kad je napolju 40, u autobusu je 50 stepeni
Foto: Marina Lopičić

U prevozu za deset stepeni toplije nego napolju

VRELINA: Kad je napolju 40, u autobusu je 50 stepeni

Beograd -
Putnici GSP žale se na upaljeno grejanje, isključenu klimu, putnike koji skidaju majice i češu se o njihova znojava tela...

BEOGRAD - Toplo kao u paklu!Vozačima Gradskog saobraćajnog preduzeća pre dva dana je stiglo upozorenje da znatno ranije nego inače uključe klima-uređaje u vozilima. Ipak, mnoga od njih rashladne uređaje i nemaju ili su neispravni, dok u nekima radi grejanje!Zbog toga su padanje u nesvest, brisanje znoja, hlađenje lepezom i skidanje majice pre ulaska u prevoz postale uobičajene slike s gradskih ulica.Uključuju grejanje umesto klimuUpravo zbog toga što pojedini autobusi nemaju rashladne sisteme, vozači su primorani da motor koji dostigne 100 stepeni hlade tako što uključuju grejanje. Vozač autobusa na liniji 84, koji nam se predstavio kao Milan, kaže da je sada stanje mnogo bolje i da većina autobusa ima ispravnu klimu.- Jutros smo oko 6.15 dobili poruku da uključimo klime, što inače radimo tek oko devet sati. Problem je što putnici otvaraju prozore, pa vozilo i ne stigne da se rashladi. A da ni meni nije lako, nije. Ne mogu da se zaštitim od sunca jer zraci konstantno dopiru kroz šoferšajbnu, a nemam nikakav štitnik - rekao je on.Motor grejeOznojeni i nervozni, ljudi stoje pripijeni jedni uz druge, gunđaju sebi u bradu... Dva mladića skidaju majice da bi se tako rashladili, što smeta drugim putnicima.- Šta se češeš o mene! Kako te nije sramota! - histerično viče starija gospođa na mladića.Jelena M. (26), koja se vozi na liniji 37, kaže da je vožnja nekad neizdrživa.- Trudim se da se uđem u prednji deo autobusa jer motor pozadi greje i tamo je stvarno neizdrživo! Kad je napolju 40, tu je sigurno 50 stepeni - kaže nam ova studentkinja.

Zagušljivo... Kad nema klime, dobra je i lepeza
Zagušljivo... Kad nema klime, dobra je i lepeza

Vozila s periferije u lošijem stanjuDejan N. (37), koji s ćerkicom putuje autobusom na liniji 95, po izlasku iz vozila, s graškama znoja na čelu, priznaje da je slabo osetio da je klima uopšte radila.- U većini vozila ih i nema. Nas su stisli za karte, stalno nam uvode neka nova pravila i obaveze, a vozila su u katastrofalnom stanju, pogotovo ona koja saobraćaju ka periferiji grada. Sve im je klimavo, ofucano, raspalo - jada se Dejan.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track