ZEMUN: U blizini Osnovne škole Lazar Savatić postavljena nova signalizacija!

Povećana bezbednost učenika

ZEMUN: U blizini Osnovne škole Lazar Savatić postavljena nova signalizacija!

Beograd -
Projekat „Zone škola” reguliše najintenzivnije pravce. Postavili smo novu saobraćajnu signalizaciju i različitim saobraćajno-tehničkim merama usporili saobraćaj i povećali bezbednost dece na putu od kuće do škole i obrnuto

BEOGRAD - U okruženju Osnovne škole „Lazar Savatić” u Zemunu postavljena je nova vertikalna i horizonatalna signalizacija, a uskoro će ovakav moderan sistem bezbednosti dobiti još četiri osnovne škole, izjavio je sekretar za saobraćaj Bojan Bovan.

U planu je, kako je precizirao, da projekat „Zone škola” u narednom periodu bude realizovan ukupno u 12 beogradskih osnovnih škola. Do sada je ovaj projekat završen u Osnovnoj školi „Jovan Ristić” u Borči.

Projekat „Zone škola” reguliše najintenzivnije pravce. Postavili smo novu saobraćajnu signalizaciju i različitim saobraćajno-tehničkim merama usporili saobraćaj i povećali bezbednost dece na putu od kuće do škole i obrnuto. Postavili smo 27 različitih znakova, osam natpisa „ŠKOLA na kolovozu”, dva usporivača brzine, jednu platformu, obeležena su dva nova pešačka prelaza i obnovljena je kompletna horizontalna signalizacija. Sve su to mere koje vozače treba da upute na veću pažnju kada su u pitanju pešaci, istakao je Bovan.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano je da je „zona škole deo puta ili ulice koja se nalazi u neposrednoj blizini škole i kao takva obeležena je odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom”. Brzina kretanja vozila u ovoj zoni u naselju ograničena je do 30 km/h, a van naselja do 50 km/h, u vremenu od 7 do 21 sat, osim ako saobraćajnim znakom vreme zabrane nije drugačije određeno.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, za prvih šest meseci ove godine smrtno je stradalo jedno dete. Analize pokazuju da je najviše nastradalo dece uzrasta od osam do jedanaest godina, a mališani su najneoprezniji kada prelaze ulicu prilikom odlaslka i dolaska iz škole. Najmlađi su dva puta ugroženiji nego njihovi vršnjaci u Švedskoj i drugim zemljama Evrope.

– Ovo je ozbiljan i skup projekat. Mi smo saobraćajno-tehničko rešenje predali školi i molimo profesore da objasne deci koji su to najbezbedniji pristupni putevi školi kako bi oni bili sigurni kada prelaze ulicu. Dobra je prilika da pred početak školske godine apelujemo na vozače da obrate pažnju kada se kreću u blizini škola i da zamolimo roditelje da deci prenose znanja o bezbednom kretanju, jer samo ako zajednički radimo, možemo da povećamo bezbednost – kazao je Bovan.

Direktor Osnovne škole „Lazar Savatić” ističe da je jedna od većih briga pred početak školske godine upravo bezbednost đaka.

– Mi posebno brinemo o bezbednosti đaka i ona je znatno povećana zahvaljujući novoj signalizaciji. Savetujemo deci da slušaju starije, policajce i da gledaju primere starijih. Primer starijih nije uvek dobar, ali ukazujemo i na pogreške starijih, što poboljšava njihovo ponašanje – naglasio je on.

Projekat „Zone škola” uskoro će dobiti osnovne škole „Kralj Petar Prvi”, „Cana Marjanović”, „Sveti Sava” i „Vladimir Rolović”. Prema rečima sekretara za saobraćaj Bojana Bovana, nova akcija, čija će realizacija početi u novembru, jeste postavljanje kamera iznad pešačkih prelaza koji nisu semaforizovani, a nalaze se u blizini škola.

– Na taj način detektujemo tu vrstu prekršaja kada vozači ne propuštaju pešake. Kamere će biti postavljene na najfrekventnijim prelazima u blizini škola. Mi ćemo tehničke mogućnosti tih kamera koristiti samo da vršimo kontrolu nadzora kada su u pitanju deca – naglasio je Bovan.

Osvetljavanje pešačkih prelaza i akcija „Pešački je zakon” mere su koje takođe doprinose većoj bezbednosti dece, rekao je Bovan i dodao da su prošle godine na 12 lokacija postavljeni stubovi sa dodatnom rasvetom.

„Ove godine ćemo to uraditi do oktobra na još deset lokacija. Nisu sve lokacije u blizini škola, već ima prelaza koji nisu semaforizovani, ali ih mnogo dece koristi na putu do škole”, rekao je Bovan.

Postavljanje pasarela na 24 lokacije u gradu takođe je jedna od mera kojima se unapređuje bezbednost pešaka, a naročito dece. Sekretarijat za saobraćaj je na osnovu podataka Ministarstva unutrašnjih poslova odabrao još 14 lokacija za postavljanje pešačkih pasarela, od kojih su pešački mostovi već postavljeni na šest.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track