VANREDNI IZBORI: Dva scenarija za smenu Đilasa

Gradonačelnik Beograda sigurno odlazi s funkcije

VANREDNI IZBORI: Dva scenarija za smenu Đilasa

Beograd -
Jedna mogućnost je da u preostonici dođe do prekomponovanja vlasti, a druga varijanta je da socijalisti ne predlože naslednika Aleksandra Antića na mestu predsednika Skupštine grada Beograda pa bi Vlada Srbije uvela privremene mere

BEOGRAD - Posle svih spekulacija o načinu smene gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa iskristalisala su se dva najverovatnija scenarija i oba se završavaju na isti način - vanrednim izborima.

Kako se nezvanično saznaje u vrhu Socijalističke partije Srbije (SPS), jedna mogućnost je da u preostonici dođe do prekomponovanja vlasti, posle koje bi Srpska napredna stranka (SNS), Demokratska stranka Srbije (DSS) i koalicija oko SPS-a Beogradom upravljali šest meseci, posle čega bi bili raspisani izbori.

Druga varijanta je da socijalisti ne predlože naslednika Aleksandra Antića na mestu predsednika Skupštine grada Beograda.

Sednica beogradskog parlamenta u tom slučaju ne bi bila održana do 25. septembra i Vlada Srbije bi uvela privremene mere i u toj varijanti izbori bi bili održani početkom februara.

"Da bi došlo do prekomponovanja vlasti, neophodno je da se sa tim složi i DSS, koji je pre nekoliko dana podržao smenu Đilasa, ali ne i obrazovanuje nove skupštinske većine. Ako od DSS-a ne bismo dobili zeleno svetlo da na određeno vreme budemo vlast u Beogradu, onda će najverovatnije biti uvedene privremene mere", rekao je član SPS-a koji je želeo da ostane anoniman.

DSS je saopštila da će se posle smene Đilasa izjasniti o sledećim koracima vezanim za gradsku vlast.

"Kada dođe do prvog koraka - smene Đilasa, predsedništvo DSS će se izjasniti o sledećim koracima", rekao je portparol DSS Petar Petković u ponedeljak na konferenciji za novinare.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track