SUSRET MALOG I JANKOVIĆA: Beograd može da uči od Ljubljane
Foto: Beoinfo

Susret dva gradonačlnika

SUSRET MALOG I JANKOVIĆA: Beograd može da uči od Ljubljane

Beograd -
Nadam se da ćemo neka od iskustava Ljubljane uspeti da iskoristimo na pravi način", rekao je Mali i najavio intenzivnije razgovore sa predstavnicima Ljubljane koji se bave upravljanjem otpadom, sređivanjem pešačkih zona i drugim oblastima od značaja za Beograd

BEOGRAD - Gradonačelnici Beograda i Ljubljane, Siniša Mali i Zoran Janković, razgovarali su danas o saradnji u više oblasti i najavili da će ona biti još intenzivnija, ocenivši da srpska prestonica može da uči iz pozitivnih primera glavnog grada Slovenije.

Mali je novinarima, nakon sastanka sa Jankovićem, rekao da dva grada, koja su još 2010. godine potpisala Povelju o bratimljenju, žele da nastave uspešnu saradnju u svim oblastima.

"S obzirom na samit gradonačelnika koji će biti održan u aprilu, zamolio sam gospodina Jankovića da dođe i nadam se da će naći vremena", naveo je Mali i najavio da će u maju u Beogradu biti održani Dani Ljubljane, čime će biti potvrđena još jača saradnja dva grada.

On je rekao da je gradonačelnika Ljubljane upoznao sa projektima koje Beograd planira, a na sastanku je bilo reči i o iskustvima Ljubljane da postane "jedan od najlepših gradova u ovom delu Evrope".

Foto Beoinfo
Foto Beoinfo

U tom kontekstu, Mali je naveo da je Ljubljana ove godine imala povećan broj turista, da je prethodnih godina napravljeno više od 80 hektara novih zelenih površina, da su izgrađene nove pešačke zone..., a sve kako bi prestonica Slovenije bila bolje mesto za život.

"To je upravo ono što želimo da uradimo za Beograd i nadam se da ćemo neka od iskustava Ljubljane uspeti da iskoristimo na pravi način", rekao je Mali i najavio intenzivnije razgovore sa predstavnicima Ljubljane koji se bave upravljanjem otpadom, sređivanjem pešačkih zona i drugim oblastima od značaja za Beograd.

Mali je gostu iz Slovenije poželeo prijatan boravak u Beogradu i Srbiji i izrazio nadu da će uspešna saradnja biti nastavljena.

Janković je istakao da je ponosan što je Beograd prihvatio Ljubljanu kao drugi grad sa kojim je potpisao Ugovor o bratimljenju, ističući da će se dobri odnosi nastaviti.

On je ocenio i da je odnos Beograda i Ljubljane podstrek za dobar odnos Slovenije i Srbije, a rekao je i da osim građana koji iz Slovenije dolaze u posetu Srbiji, i obrnuto, jača i privredna saradnja.

Janković je istakao da mu je "Beograd na vodi" fascinantan, da mu je želja da što pre počne izgradnja tog projekta, te da će to biti zanimljivo za ceo region.

Ističući značaj infrastrukturnih investicija u celom regionu, Janković je rekao da će sa zadovoljstvom pratiti izgradnju "Beograda na vodi".

Govoreći o Ljubljani, on je rekao da je taj grad zelena prestonica Evrope za 2016. godinu, da su dobili treću nagrada za odnos prema osobama sa invaliditetom, te da imaju mnogo iskustava koja mogu preneti Beogradu."Drago mi je da imamo saradnju. Očekujem da će gradonačelnik Beograda doći u Ljubljanu sa svojim saradnicima, a ja ću biti srećan da u aprilu dođem u Beograd", zaključio je Janković.

Sastanku su prisustvovali i gradski menadzer Goran Vesić i pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track