ZBOG 300 METARA, OBILAZAK 4 KM: Zatvorena zvanična biciklistička staza uz Savu
Foto: Ulice Za Bicikliste

Dalje ne može

ZBOG 300 METARA, OBILAZAK 4 KM: Zatvorena zvanična biciklistička staza uz Savu

Beograd -
Prošlog vikenda je ispod mosta u Brankovoj ulici, na mestu zatvaranja staze, uređene pre svega nekoliko godina, postavljena zvanična informativna tabla koja bicikiste i pešake usmerava na obilaznicu preko Novog Beograda do Ade Ciganlije

BEOGRAD - Danas je bez najave postavljanjem visoke ograde zatvorena zvanična gradska pešačko-biciklistička staza na desnoj obali reke Save radi izgradnje "ogledne Promenade" za buduće naselje "Beograd na vodi", saopštilo je Udruženje građana "Ulice za bicikliste".

Prošlog vikenda je ispod mosta u Brankovoj ulici, na mestu zatvaranja staze, uređene pre svega nekoliko godina, postavljena zvanična informativna tabla koja bicikiste i pešake usmerava na "obilaznicu" preko Novog Beograda do Ade Ciganlije, dugačku 3,5 kilometra, dok je deo staze uz Savu koji je se rekonstruiše, dugačak samo 300 metara. Ta tabla je prva javna informacija gradskih vlasti o zatvaranju staze, čime su građani, ukazuje Udruženje "Ulice za bicikliste", "stavljeni pred svršen čin", dok se "biciklistima nudi neupotrebljiva 'obilaznica', i to usred sezone kada se staza uz Savu najviše koristi".

Foto: Ulice za bicikliste
Foto: Ulice za bicikliste

Kako se dalje navodi u saopštenju, svi pešaci i biciklisti ka Novom Beogradu se sada upućuju na samo jedan trotoar mosta u Brankovoj ulici, gde je ionako gužva jer još nije popravljen drugi, provaljeni trotoar koji je zatvoren od avgusta 2013. godine. I dok će većina biciklista naći alternativne puteve da bi došla do prohodnog dela staze ili se usmeriti u drugom pravcu, roditelji s malom decom i stariji građani će zbog dužine obilaznice verovatno odustati od vožnje biciklom ili šetnje uz Savu ka Sajmu i Adi Ciganliji.

O kraćem alternativnom rešenju kroz ulice oko gradilišta, vlasti nisu razmišljale što je udruženjima biciklista i rečeno na sastancima s njima, a "nije se mislilo ni na biciklističke servise, servise za iznajmljivanje bicikala i turističke biciklističke ture duž zatvorene deonice uz Savu, jer će sve ostati bez zarade", upozoravaju "Ulice za bicikliste".

Biciklistička udruženja su zvaničnim dopisom upozorila gradsku upravu Beograda da mešanje pešačkog i biciklističkog saobraćaja nije preproučljivo, ali "gradske vlasti uporno ignorišu sva pitanja javnosti u vezi s tim projektom", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja