Najnovije vesti

TELEVIZIJA I INTERNET: Kako da dete provodi što manje vremena ispred ekrana?
Foto: Shutterstock

Roditeljsko savetovalište

TELEVIZIJA I INTERNET: Kako da dete provodi što manje vremena ispred ekrana?

Deca i internet

Vreme provedeno u gledanju televizije i korišćenju Interneta mora da bude kontrolisano i bezbedno. Pročitajte nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u ovom važnom roditeljskom zadatku.

Pročitajte neke praktične savete kako da deca što kraće, ali i bezbedno provode vreme ispred ekrana.

Pravila za gledanje televizije i korišćenje kompjutera:

- Potrudite se da prostorije u kojima se nalaze televizor ili kompjuter imaju i mnoštvo drugih edukativnih i interesantnih stvari, kao što su slagalice, časopisi, knjige, stripovi.

- Kompjuter i televizor nemojte držati u dečjoj sobi.

- Za vreme obroka isključite kompjuter, televizor i telefon.

- Nemojte da dozvolite detetu da gleda televizor dok radi domaći.

- Neka gledanje televizije ili korišćenje kompjutera bude nagrada koju moraju da zasluže. Na primer, televizor je dozvoljen tek kada dete uradi domaći zadatak.

- Vikendom ne uključujte televizor i kompjuter. Pokušajte da vreme provedete u druženju, šetnji, zajedničkim obrocima i igrama koje aktiviraju mozak i podstiču razmišljanje.

- Budite dobar primer!

- Televizor može da bude i povod za porodično druženje i razgovor o omiljenoj emisiji ili seriji koju možete da gledate zajedno.

- Obrišite programe koji nisu prikladni za decu.

- Poštujte starosne oznake. Ukoliko se u nekom od uglova ekrana pojavi oznaka da emisija nije preporučljiva za decu određene starosti, potrudite se da to ispoštujete.

- Napraviti spisak omiljenih serija i emisija svakog ukućana, kao i vreme kada one počinju i završavaju se. Tako ćete sačuvati vreme koje nepotrebno trošite prebacujući s kanala na kanal traćeći šta biste mogli da gledate. Čim se emisija, serija ili crtani sa rasporeda završi, ugasite televizor.

Razgovor je važan

Nemojte samo ugasiti televizor bez reči, objasnite im zbog čega ste to uradili. Razgovarajte sa decom o onome što gledaju i dajte im svoje mišljenje o tome, posebno kada se na ekranu pojavi nešto za šta smatrate da nije prikladno.

foto: Shutterstock

Pitanja koja možete da postavite detetu:

- "Da li misliš da je uredu to što se ti momci toliko tuku? Šta su drugo mogli da urade umesto toga? Šta bi ti uradio u toj situaciji, kako bi je rešio?”

- "Šta misliš o ponašanju tih ljudi? Da li se ponašaju prikladno na toj proslavi? Da li misliš da je to dobro ili loše?”

- Ukoliko je neko od glumaca ili aktera u igrici ili na društvenim mrežama diskriminisam i ismevan iz bilo kog razloga, objasnite detetu zbog čega to nije uredu.

- Igrice, serije i filmove takođe možete iskoristiti da sa decom razgovarate o "teškim" temama kao što su seks, ljubav, droga, alkohol, pušenje, posao, odnosi i porodični život.

Naučite decu da postavljaju pitanja i da uče iz onoga što vide.

Vreme na Internetu

- Naučite kako da blokirate neprikladan materijal.

- Držite računar u zajedničkoj prostoriji, na mestu gde možete da ga vidite i pratite šta dete radi. Ne preporučuje se da kompjuter stoji u dečjoj sobi.

- Neka vaše dete napravi svoj profil na društvenim mrežama koristeću vaš e-mail. Tako ćete imati uvid u poruke koje stižu detetu.

- Razgovarajte o bezbednosti i postavite pravila. Objasnite detetu da na profilima na društvenim mrežama ne sme da otkriva lične podatke, uključujući i adresu stanovanja, broj telefona kao i ime škole u koju ide.

- Sačuvajte omiljene sajtove vašeg deteta i podesite da se otvaraju čim ono uključi Internet (bukmarkujte). Tako ćete umanjiti šanse da dete "ode" na pogrešnu adresu.

- Pretražite zajedno Internet i pokažite deci primerom kako izgleda adekvatno ponašanje.

- Posebno obratite pažnju na "čet", odnosno privatno dopisivanje! Ukoliko se dete dopisuje sa nekim preko "četa", recite mu da nikako ne odaje lične podatke, kao ni e-mail adresu. Važno je da naučite dete da kaže "ne" i da, ukoliko mu dopisivanje postane neprijatno i neugodno, slobodno može i mora da ga prekine.

- Važno je da znate sa kojih sve mesta vaše dete ima pristup Internetu. Bilo da je to škola, kuća prijatelja, telefon... Važno je da znate kada vaše dete koristi Internet kako biste mogli da ga zaštitite.

Projekat je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Službe za informisanje

Yumama.com 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...