Upola manje starih sudskih predmeta
Foto: Dado Djilas

Rešeno 13 odsto više predmeta nego što ima novih

Upola manje starih sudskih predmeta

Društvo -
Zahvaljujući programu Američke agencije za međunarodni razvoj, u poslednje tri godine broj starih predmeta smanjio se sa 23.000 na neverovatnih 12.000

BEOGRAD - Prevazišli očekivanja!Program podele vlasti, koji na osnovu ugovora s organizacijom Ist-vest menadžment institut (EWMI) finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, završen je krajem avgusta, a njegov cilj je bio da se broj starih predmeta u srpskom pravosuđu umanji za 30 odsto. Rezultati pokazuju da su ta očekivanja prevaziđena jer se od 2010. do kraja 2012. broj nagomilanih slučajeva smanjio za neverovatnih 49 odsto, odnosno da se sa 23.000 prepolovio na 12.000 predmeta!Jačanje podele vlasti- Ovim programom smo želeli da pomognemo Srbiji da ostvari napredak na putu ka pristupanju Evropskoj uniji, ukazujući na neophodnost jačanja ravnopravnije podele vlasti i ovlašćenja - rekli su u USAID i naglasili da šest sudova koji su usvojili preporučene procedure i metode u proseku rešava 13 odsto više predmeta nego što je priliv novih. To su Osnovni sud u Subotici, Osnovni sud u Vranju, Osnovni sud u Vršcu, Viši sud u Novom Pazaru, Osnovni sud u Nišu i Viši sud u Beogradu.Prema njihovim rečima, glavni zadaci programa podele vlasti jesu da obezbedi finansijsku nezavisnost sudske i zakonodavne grane vlasti i da poboljša sudsku administraciju.Važno poverenje građanaSaša Dujaković, sudija krivičnog odeljenja Višeg suda u Nišu, rekao je da je reforma pravosuđa ključna za pristupanje EU, ali i da je poverenje građana podjednako važno.- Na ovaj način je poboljšana komunikacija između pravosuđa i građana, pre svega zbog smanjenja trajanja postupaka - istakao je on.

Sa 1.700 na 400 predmetaDa su svi sudovi u zemlji ispunili zacrtana očekivanja, nedvosmisleno pokazuju brojke. Tako je od 2010. do kraja 2012. Osnovni sud u Subotici smanjio broj starih predmeta sa više od 1.700 na manje od 400, Osnovni sud u Vranju sa 15.000 na manje od 4.000, Osnovni sud u Vršcu sa 400 na manje od 200, a Viši sud u Novom Pazaru svoje predmete je sa 150 sveo na 51. I Viši sud u Beogradu je broj od 6.300 starih doveo na manje od 4.000 predmeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja