DAČIĆ O PARADI: Odluka najkasnije 24 sata pre početka
Foto: Beta

Uoči 28. septembra

DAČIĆ O PARADI: Odluka najkasnije 24 sata pre početka

Društvo -
Dačić je naveo da neće biti objavljena bezbednosna procena za održavanje Parade, već će samo biti saopštena odluka

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je danas da će vlast doneti odluku o održavanju Parade ponosa u Beogradu najkasnije 24 sata pre najavljenog početka skupa.

Na skupu o odnosima Nemačke i Srbije u Beogradu, Dačić je naveo da neće biti objavljena bezbednosna procena za održavanje Parade, već će samo biti saopštena odluka, najkasnije 24 sata pre održavanja skupa. Parada ponosa zakazana je za 28. septembar u 10 sati.Predstavnici organizacionog odbora Parade ponosa saopštili su da nemaju još nikakvu zvaničnu procenu o bezbednosti održavanja Parade ponosa, rekla je Bojana Ivković iz Beograd prajda.

"Nemamo još nikakvu zvaničnu procenu. Sve što saznajemo jeste nezvanično i uglavnom preko medija. Nemamo ni potvrdu da će skup moći da se održi, niti smo još uvek dobili zabranu", rekla je novinarima Ivković.Ona je istakla da nema komentar na izjavu premijera Dačića i napomenula da homoseksualizam nije bolest i da je skinut sa liste bolesti pre više od 40 godina."Bitna je poruka koja se čuje. Nisu svesni kakvu poruku šalju narodu i da ne mogu takve izjave da daju bez posledica", rekla je ona.Premijer i ministar policije Ivica Dačić juče je u Nišu rekao da se bezbedonosna procena organizovanja Parade ponosa još uvek razmatra i da policija ne odobrava skupove već ih samo zabranjuje, ako za to ima potrebe.On je rekao da je njihov pristup jasan i da se parada može održati ako je bezbedno, a ako nije bezbedno policija može da donese odluku "da spreči sukobe, haos i gubitak ljudskih života".Dačić je upitao zašto se na tome insistira u Srbiji, ako toga nema u nekim drugim zemljama. Premijer se zapitao i zašto organizatori parade skup organizuju u septembru i oktobru, praktično pred zaključenje izvestaja o napretku Srbije u EU.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track