NBS: Održani razgovori delegacije Srbije i MMF

Na dnevnom redu program reformi

NBS: Održani razgovori delegacije Srbije i MMF

Društvo -
Delegaciju Srbije predvode guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Lazar Krstić, a misiju MMF-a Zuzana Murgasova

BEOGRAD - U Narodnoj banci Srbije održan je plenarni sastanak, kojim su počeli razgovori delegacije Srbije i misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koja će u Beogradu boraviti do 7. oktobra.

Delegaciju Srbije predvode guverner NBS Jorgovanka Tabaković i ministar finansija Lazar Krstić, a misiju MMF-a Zuzana Murgasova.

Tokom posete misije MMF-a, biće razmotrena najnovija makroekonomska kretanja, program reformi, kao i aktivnosti na pripremi budžeta za 2014. i dugoročne fiskalne strategije. Razgovaraće se i o izvršenju budžeta za ovu godinu, monetarnoj politici, kretanjima javnog duga, strukturnim reformama i reformama u penzijskom sistemu i tržišta rada.Misija MMF je prethodno u Beogradu bila u maju ove godine.

Dačić: Želimo aranžman s MMF,ne zbog novca nego kredibiliteta

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbiji aranžman sa MMF potreban zbog kredibiliteta ekonomske politike koju naša zemlja vodi i poručio da je potrebno dogodine smanjiti budžetski deficit.

On je najavio da će s misijom MMF koja od danas boravi u Srbiji razgovarati u četvrtak i ponovio da nam je aranžman s tom finansijkom insitucijom potreban ne zbog novca već zbog kredibiliteta ekonomske politike.

"Mi želimo aranžman sa MMF, pre svega sa Svetskom bankom i videćemo da li je to moguće" rekao je premijer i naveo da MMF ovoga puta nema pregovaračku misiju već da "snimi" stanje i da preporuke.

Uz neophodnost da se u narednoj godini smanji budžetski deficit Dačić je rekao da se razmišlja i o načinu na koji bi mogle da se ograniče plate u javnom sektoru.

"To znači da se uvede pravednija raspodela unutar javnog sektora, a sa druge strane da se ide u razvoj odnosno da se sva sredstva kojima raspolažemo upotrebe za razvojne projekte", rekao je Dačić novinarima na Megatrend univerzitetu.

Dodao je i da je deficit budžeta bio veći nego što su podaci ukazivali, tačnije podaci nisu bili tačni, što je, kako je naveo, novi ustaovio novi ministar finansija, koji mu je izneo podatak da je od 2008. godine stopa zaduženosti Srbije sa oko 30 odstro bruto društvenog proizvoda porasla na gotovo 60.

"Tražio sam od ministarstva finansija analizu zašto i koliko smo se zadužili, zašta smo potrošili novac, da li je to bila investiciona potrošnja ili popunjavanje budžeta", rekao je premijer najavljujući da će do kraja nedelje ministar finansija predložiti mere koje će predočiti javnosti.

Dačić je ponovio i da novac koji očekujemo od drugih država, na primer od Emirata, sasvim sigurno neće biti upotrebljen za popunu budžeta nego za razvojne projekte.

http://www.youtube.com/watch?v=wv3KTwtBfmQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track