Ilić: Legalizacija će biti jednaka za sve
Foto: Zorana Jevtic

Ministar obrazlaže Predlog zakona

Ilić: Legalizacija će biti jednaka za sve

Društvo -
Ministar građevinarstva i urbanizma rekao je da će novi zakon o legalizaciji biti jednak za sve, ali da će lokalne samouprave moći da daju olakšice određenim kategorijama stanovništva

BEOGRAD - Ministar građevinarstva i urbanizma Srbije Velimir Ilić rekao je danas da će novi zakon o legalizaciji biti jednak za sve, ali da će lokalne samouprave moći da daju olakšice određenim kategorijama stanovništva.

Obrazlažući Predlog zakona o legalizaciji u Skupštini Srbije, Ilić je podsetio da je Ustavni sud Srbije 2012. stavio van snage sve odredbe Zakona o planiranju i izgradnji zbog olakšica u postupku legalizacije koje je predviđao, i istakao da se moraju poštovati postojeće norme.

"Moguće da naš Ustav nije idealn, ali dok je takav moramo ga poštovati. Mnogi će imati primedbe ali ne možemo kršiti Ustav bez obzira da li smatramo da neke tačke Ustava treba menjati", rekao je Ilić.

On je kazao da Ustavni sud Srbije nije želeo da se u zakonu nalaze olakšice, nego da se postupak legalizacije sprovede kao i redovna procedura za dobijanje građevinske dozvole. Ministar je naveo da je pitanje legalizacije izuzetno važno za građane i da ga ne treba politizovati. On je kazao da je predloženi zakon usklađen s Ustavom i da je "ono što je maksimalno moglo da se izvuče", s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u Srbiji. Ilić je naveo da se predloženim zakonom omogućava lokalnim samoupravama da daju olakšice u procesu legalizacije, kroz donošenje pravilnika.

"Lokalnoj vlasti se vraćaju ingerencije da može korigovati određene obaveze u procesu legalizacije. Imaju pravo da donose svoje pravilnike, da daju olakšice, da oslobode određene strukture građana za koje smatraju da je neophodno kao što su osobe sa invaliditetom, samohrane majke, socijalno najugroženiji", kazao je Ilić.

On je naveo da oko 720.000 predmeta čeka proces legalizacije i istakao da je divlja gradnja krivično delo. Prema njegovim rečima, svi javni objekti moraju se legalizovati u redovnom prostuku

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track