KORUPCIJA: Uhapšen Dulićev pomoćnik zbog mita od 152.000 evra!

Lažirao urbanističke dozvole za keš

KORUPCIJA: Uhapšen Dulićev pomoćnik zbog mita od 152.000 evra!

Društvo -
Nebojša Janjić osumnjičen da je od vlasnika „MB Gas oila“ primio novac za izdavanje rešenja o odobrenju izgradnje;Biznismenu omogućio da stekne nezakonitu korist od 10 miliona evra

BEOGRAD - Sve radili za keš.Nebojša Janjić (41) iz Subotice, bivši pomoćnik ministra životne sredine Olivera Dulića, i Mile Brežančić (44), direktor i suvlasnik „MB Gas oila“ iz Beograda, uhapšeni su juče u akciji UKP SBPOK zbog sumnje da su izvršili krivična dela primanja i davanja mita i zloupotrebu službenog položaja. Sumnja se da je Janjić 2009. i 2010. godine u dva navrata primio „na poklon“ ukupno 152.000 evra od Brežančića.Zauzvrat mu je Janjić, kao pomoćnik ministra, izdao akt o urbanističkim uslovima i doneo rešenje o odobrenju za izgradnju za već izgrađene objekte „MB Gasa“ i tako omogućio toj firmi da lažno prikaže da se radi o objektu izgrađenom u skladu sa zakonom.Izdao lažne dozvoleOsim toga, omogućeno mu je i da uknjiži pravo korišćenja na zemljištu površine 14.191 kvadrata, koje je u državnom vlasništvu, a čiji je korisnik DP Prva srpska fabrika šećera „Dimitrije Tucović“.Na taj način je Janjić pribavio imovinsku korist „MB Gas oilu“ u iznosu od 10 miliona evra, što predstavlja vrednost zemljišta na kome je objekat izgrađen, a na štetu fabrike šećera, odnosno budžeta Srbije.Kurir je još u junu pisao da je Antonije Ušljebrka, bivši radnik „MB Gas oila“, u krivičnoj prijavi naveo da je Janjić primio gotovinu da bi izdao rešenje o odobrenju za izgradnju toj firmi, jer je u Padinskoj skeli, na zemljištu prve srpske fabrike šećera „Dimitrije Tucović“, bez dozvola izgradila skladište od 3.000 kubika.Prijava iz 2011. godine- Za akt o urbanističkim uslovima i rešenje o odobrenju za izgradnju dato je 150.000 evra, i to u kešu, uz donaciju ženskom klubu iz Subotice, odakle je Janjić - naveo je Ušljebrka u prijavi podnetoj 2011.Kako je naš list preneo, i Zoran Bogdanović, radnik „MB Gasa“, izjavio je da je vlasnik ove firme davao novac Janjiću.Brežančić je na saslušanju u policiji negirao da je dao mito Janjiću.

Kurir, 16. jun 2013.
Kurir, 16. jun 2013.

Već privođen sa DulićemNebojša Janjić je privođen i oktobra prošle godine, kad su bivši ministar Dulić i direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak saslušani u vezi sa izdavanjem dozvole slovenačkoj firmi „Nuba invest“ za postavljanje optičkih kablova, ali je odmah pušten da se brani sa slobode. Sredinom aprila Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv Dulića i Janjića zbog sumnje da su „Nubi“ izdavanjem dozvola pribavili više od 2,5 miliona dinara.

Dulić bez komentaraBivši ministar Oliver Dulić juče nije želeo da govori o svojoj ulozi u slučaju „MB Gas oil“ - da li je njegov pomoćnik Janjić uzimao mito i izdavao dozvole uz njegovo znanje. Na pozive i poruke Kurira nije odgovarao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track