POMAGAO U KANJONU MORAČE: Srpski policajac heroj u Rumuniji!

Ovo je čovek kojim treba da se ponosimo

POMAGAO U KANJONU MORAČE: Srpski policajac heroj u Rumuniji!

Društvo -
Rumuni nagradili policajca Jagoša Šimuna, jer je pomagao njihovim državljanima koji su doživeli nesreću u kanjonu Morače

BEOGRAD - Humanost na delu!Policijski službenik Uprave granične policije Srbije Jagoš Šimun dospeo je u žižu javnosti u susednoj Rumuniji zbog humanosti i požrtvovanosti koje je pokazao neposredno nakon teške saobraćajne nesreće u kanjonu reke Morače krajem juna ove godine. Naime, Jagoš je u Rumuniji postao pravi heroj, pohvaljen je i nagrađen, čak mu je ponuđen i njihov pasoš, a srpska policija ga i ne pominje.Ambasador Rumunije u Crnoj Gori dr Mihal Floroviči prošle nedelje je ugostio Jagoša i u znak zahvalnosti ponudio srpskoj graničnoj policiji finansijsku i pomoć u opremi. Jagoš je tom prilikom rumunskom ambasadoru poklonio majicu granične policije.Srčani bolesnikPodsetimo, autobus s rumunskim turistima, koji se s mosta Grlo survao u provaliju, odneo je 19 života, a 28 ljudi je lakše i teže povređeno. Pripadnik srpske policije Jagoš Šimun, koji u tom momentu nije bio na dužnosti, vozio se u privatnom automobilu iza autobusa koji se survao s mosta. Šimun, inače težak srčani bolesnik, momentalno se pomoću konopaca i improvizovanih sajli spustio u kanjon i počeo sa zbrinjavanjem teško ranjenih turista. Upravo zahvaljujući njemu, sačuvano je više života, budući da je uspeo da zaustavi nekoliko obilnih krvarenja kod povređenih putnika. Jagoš je zatim 12 sati s kolegama radio na zbrinjavanju povređenih i izvlačenju tela preminulih putnika.Izbeglica- Toliko sam mogao u tom trenutku da uradim za te nesrećne ljude i ponovo bih uradio isto. Drago mi je što sam uspeo koliko-toliko da pomognem ranjenima, a to što sam sačuvao nečiji život za mene je najveća nagrada - kaže Šimun, koji je četiri puta učestvovao u ratu.Tim povodom reagovala je ambasada Rumunije u Crnoj Gori, koja je pohvalila pripadnika srpske policije i ponudila mu pomoć, budući da se radi o licu izbeglom s Kosova, koje s višečlanom porodicom, suprugom i petoro dece živi u kolektivnom smeštaju u Andrijevici. Jagoš je zbog svog čina dospeo i na mnoge naslovne strane u susednoj Rumuniji, odakle mu svakodnevno stižu pisma i poruke zahvalnosti.

U nesreći poginulo 19 osoba... Kanjon reke Morače
U nesreći poginulo 19 osoba... Kanjon reke Morače

Izrazili zahvalnost... Ambasada Rumunije u Crnoj Gori
Izrazili zahvalnost... Ambasada Rumunije u Crnoj Gori

Banović: Nagradićemo ga i mi!Načelnik Uprave granične policije Nenad Banović kaže za Kurir da će Jagoša Šimuna ipak nagraditi i srpska policija.- Mi čekamo pravu priliku za to. Pred kraj godine tradicionalno pravimo svečanost, pa ćemo ga predložiti za nagradu ministra unutrašnjih poslova. Dobiće sat ili pištolj. Mi smo ponosni na to što imamo tako hrabrog momka - kaže Banović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track