UNIŠTIO FIRME: Bivši makedonski ministar Čado ojadio Fidelinku, Agrohem i Navip!

Ključna uloga u bankrotu srpskih firmi

UNIŠTIO FIRME: Bivši makedonski ministar Čado ojadio Fidelinku, Agrohem i Navip!

Društvo -
S računa „Agrohema“ pre bankrota uplaćeno 6,9 miliona dolara na račun firme „Alisan marketing“ u ofšor zoni, pokazala istraga ICIJ

BEOGRAD - Vrzino kolo.Ključnu ulogu u bankrotu srpskih firmi „Agrohem“, „Fidelinka“ i „Navip“ odigrao je bivši makedonski ministar ekonomije Žanko Čado, piše Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Kako se navodi, Čado je ojadio ove firme prebacivanjem njihovih sredstava na račune svojih ofšor kompanija. Kontrolisao je firmu „Alisan marketing“ na Devičanskim ostrvima, na čiji je račun pre bankrota „Agrohema“ s njegovog računa prebačeno 6,9 miliona dolara.OtpuštanjaTakođe, „Navip“ je prodat za manje od šest miliona evra, iako su samo njegovi vinogradi vredeli oko 30 miliona evra. Krivicom ovog biznismena i „Fidelinka“ je od uspešne firme ubrzo postala gubitaš. Sve to rezultovalo je time da u ova tri preduzeća 1.300 radnika ostane bez posla.Kupovina akcijaPrema dokumentima, Čado je bio direktor ofšor kompanije na Antigvi, preko koje je osigurao indirektno vlasništvo u „Agrohemu“. Prema saznanjima ICIJ, Čado je devedesetih godina bio direktor i akcionar u „Almaku“ i Anglo-jugoslovenskoj banci koje su bankrotirale. Početkom 1999, kad su problemi „Almaka“ postali očigledni, Čado je bio ministar ekonomije u Makedoniji.Tokom 2003. dve srpske firme „Farmakem“ i „SMM metali i minerali“ postali su većinski vlasnici „Agrohema“, i to sa više od 80 odsto njegovih akcija. Čado je bio direktor kompanije „Fer trejd“ sa sedištem na Antigvi, koja je kontrolisala „SMM metali i minerali“ i „Farmakem“. „Agrohem“ je obezbedio kapital kompaniji „SMM metali“ za kupovinu akcija „Agrohema“ tako što je uzeo kredit od banke.„Agrohem“ je u decembru 2007. uplatio 6,9 miliona dolara na račun kompanije „Alisan marketing“ na Devičanskim ostrvima, iza koje stoji Čado. Novac je, navodno, bio namenjen za kupovinu 37 odsto akcija subotičke „Fidelinke“. Čadova firma „Alisan marketing“ preuzela je 19 odsto akcija „Fidelinke“, dok je druga firma „Maubri sistems“ kupila skoro 25 procenata akcija. Ostatak od skoro 20 odsto akcija prešlo je u posed švajcarske kompanije „Mineko“.

Kontraverzni biznismen...Žanko Čado
Kontraverzni biznismen...Žanko Čado

Misteriozni milioner Mark RičPrema navodima ICIJ, kompanije „Maubri sistems“ i „Mineko“ dovode se u vezu sa srpskim biznismenom Dimitrijem Aksentijevićem, sinom jednog od nekadašnjih rukovodilaca „Geneksa“, koji poseduje i britansko državljanstvo, a živi u Švajcarskoj.Aksentijević je, inače, bio u bliskim vezama s kontroverznim američkim milionerom Markom Ričom (umro ranije ove godine), koji je posle bega iz SAD zbog utaje poreza osnovao firmu „Glenkor“ u Švajcarskoj (za koju je Aksentijević radio). Riča, kog mnogi optužuju da je bio „mozak“ operacije isisavanja para iz bivših socijalističkih država u tranziciji, pomilovao je, inače, lično predsednik SAD Bil Klinton, a ova odluka smatra se jednom od najkontroverznijih u novijoj istoriji SAD. Osim Aksentijevića, čija je veza s Ričom dobro poznata i dokumentovana, ovog američkog milionera neki povezuju i s dvojicom likova poznatih srpskoj javnosti - Vukom Hamovićem i Vojinom Lazarevićem. Takođe, za „Glenkor“ je radio i bivši ministar energetike u Vladi Srbije Goran Novaković, inače kum Vojina Lazarevića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track