OPREZ: Prevaranti leče rak otrovom škorpije za 160.000 dinara?!
Foto: Beta

Očajnim ljudima prodaju lažne lekove za kancer

OPREZ: Prevaranti leče rak otrovom škorpije za 160.000 dinara?!

Društvo -
Ne biraju žrtve Nadrilekari u Srbiji od najtežih bolesnika uzimaju poslednji dinar za „čudotvorne preparate“, koji zapravo ne leče ništa, a većina nije ni registrovana u Agenciji za lekove

BEOGRAD - Otimaju novac od bolesnih ljudi.- Pronašao sam specijalne kapi pravljene od otrova škorpije koje leče rak! Išao sam čak na Kubu da ih donesem. Mog rođaka su izlečile od raka pluća, toliko su dobre da nije ni išao na hemoterapiju, i sad se oseća odlično. Nema nikakvih posledica - rekao nam je mladić koji se javio na broj telefona iz oglasa za kubanski preparat protiv raka „vidatoks“.Nema garancijeNaravno, cena preparata izaziva pravi šok: za jednu bočicu očajni pacijenti koji nasednu na ovu priču morali bi da izdvoje 120 evra, ali najgore je to što lek treba da se koristi minimum godinu dana, što košta čak 1.440 evra! Da zlo bude veće, ne postoji nikakva garancija da će se bolesna osoba izlečiti, a sam prodavac nam je priznao da lek uopšte nije registrovan u Agenciji za lekove niti u Ministarstvu zdravlje Srbije.- Lek nije registrovan na našim prostorima. Nema ga uopšte u prodaji, može da se kupi jedino u Albaniji. Tamo je u regularnoj prodaji, a ima ga i na Kubi, gde sam ga ja nabavio - priznao je prodavac, misleći da razgovara s potencijalnim kupcima.Da lek „vidatoks“ nije registrovan, potvrdio nam je i portparol Agencije za lekove Aleksandar Tucović.Nažalost, ovaj lek nije jedini za koji prodavci tvrde da leči rak. Internet je preplavljen oglasima raznih travara, nadrilekara i samozvanih doktora koji na tuđoj muci debelo zarađuju.Beskorisne travePozvali smo čoveka koji je u oglasu napisao „lečim razne bolesti 100%“ i koji nas je takođe ubeđivao da su njegovi čajevi čudotvorni:- Za čaj koristim 16 vrsta trava i lek se pokazao kao odličan. Izlečio sam dečka od 25 godina od leukemije, a i obolelima od raka stanje se poboljšava posle mog čaja. Mogu da vam ga pošaljem poštom, ali vi meni prvo da uplatite na račun 50 evra za dozu. To vam je za 20 dana, a posle toga treba da naručite novu - kaže on i dodaje da lečenje traje otprilike godinu dana.Kurir je obavestio Ministarstvo zdravlja o prodaji leka „vidatoks“, nakon čega su protiv prodavca podneli prijavu MUP.- Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima zabranjena je prodaja preko interneta, kao i prodaja neregistrovanih lekova. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja prosledilo prijavu MUP. Kazne za privredni prestup za promet lekova za koje nije izdata dozvola, odnosno lekove koji nisu upisani u medicinski registar iznose od 1.000.000 do 3.000.000 dinara za pravno lice, odnosno 100.000 do 200.000 dinara za odgovorno lice u pravnom smislu - kažu iz Ministarstva zdravlja.

Reklama za očajne... Protiv prodavca podneta prijava MUP
Reklama za očajne... Protiv prodavca podneta prijava MUP

Stojiljković: Borimo se protiv nadrilekarstvaKurir je pozvao onkologa dr mr Dejana Stojiljkovića, koji nam je potvrdio da je sve učestalija pojava nadrilekarstva u Srbiji.- Opšte je poznato da je nadrilekarstvo prisutno, a s vremena na vreme se intenzivira. To je više problem cele države nego samog zdravstvenog sistema. Mi prepoznajemo samo protokolisane režime lečenja - zvanične i priznate svuda u svetu, tako da po njima i radimo. Sve ostalo ne priznajemo i pokušavamo da se borimo protiv neadekvatnih lekova, zato pacijentima savetujemo da ne uzimaju nepropisanu terapiju - kaže dr Stojiljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track