Selaković: Tužba zbog štete nanete sudijama
Foto: Zorana Jeftić

Sudijski dani 2013

Selaković: Tužba zbog štete nanete sudijama

Društvo -
Isplatićemo i naknadićemo štetu onome kome je šteta naneta, ali ćemo podneti regresnu tužbu od onih koji su tu štetu napravili, naveo je ministar pravde i državne uprave

BEOGRAD - Ministarstvo će isplatiti neisplaćene zarade sudijama koje su tokom reizbora 2009. ostale bez funkcija, rekao ministar pravde Nikola Selaković. Najavljuje tužbu protiv onih koji su odgovorni za nastalu štetu. Pitanje sedišta sudova i tužilaštava na Kosovu biće predmet novog predloga zakona o sedištima i područjima sudova.Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković poručio je da će Ministarstvo isplatiti neisplaćene zarade sudijama koje su tokom reizbora 2009. ostale bez funkcija, pa nakon više od tri godine odlukom Ustavnog suda vraćene, ali i da će podneti tužbu protiv onih koji su odgovorni za nastalu štetu.

"Isplatićemo i naknadićemo štetu onome kome je šteta naneta, ali ćemo podneti regresnu tužbu od onih koji su tu štetu napravili", rekao je Selaković otvarajući godišnje savetovanje sudova "Sudijski dani 2013" u Vrnjačkoj Banji.Selaković je istakao da se Ministarstvo bori i za uspostavljanje sistema odgovornosti."Dok ne bude uspostavljen sistem odgovornosti na takav način u Srbiji, dotle će izvršna vlast moći da radi sa pravosuđem šta joj se ćefne i što joj u datom trenutku bude odgovaralo", poručio je Selaković.Najavio je rešavanje problema smeštajnih kapaciteta za sudove i javna tužilaštva, najavljujući novu mrežu sudova koja bi trebalo da profunkcioniše od 1. januara 2014. godine.Navodeći da će broj osnovnih sudova biti udvostručen u novoj mreži sudova, a pravda dostupnija građanima, ministar je ukazao da će sudovi na Kosovu i Metohiji i javna tužilaštva nastaviti da rade do donošenja zakona koji će definisati njihov položaj.Kada je u pitanju krvični deo srpskog pravosuđa, Selaković je pozvao tužioce da što više primenjuju sporazum o priznanju krivice i oportunitet, jer će kako je naveo, samo tako imati smisla primena tužilačke istage.Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević pozvao je sudove da poštuju ljudska prava i slobode građana i da omoguće jednako postupanje u istim slučajevima.Svečanom otvaranju prisustvovali su predstavnici Saveta Evrope, OEBS-a, USAID-a, Ustavnog suda, Visokog saveta sudstva, predsednici svih sudova u Srbiji, više od 1.000 sudija svih sudova, avokata, dekani i profesori pravnih fakulteta, kao i gosti iz Crne Gore, Makedonije, Republike Srpske.

http://www.youtube.com/watch?v=Sp_lAq70vkA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track