TAJNA DOKUMENTA FBI: Američki agenti pratili Mihajla Pupina

Godišnjica rođenja velikog srpskog naučnika

TAJNA DOKUMENTA FBI: Američki agenti pratili Mihajla Pupina

Društvo -
Praćen dok se borio za srpske interese. Dvostruki život naučnika iz Idvora. Pred naučnicima su novi podaci o jednom od osnivača NASA, filantropu ali i srpskom lobisti

BEOGRAD - Srpski naučnik Mihajlo Pupin bio predmet interesovanja američkih agenata, dok se u SAD borio za srpske interese.

U arhivama američkog FBI otkrivena su 133 nova dokumenta koja pokazuju da Pupin praćen, ali i otkrivaju više podataka o njegovoj porodici.

U arhivama američkog FBI otkrivena su 133 nova dokumenta koja pokazuju da je srpski naučnik Mihajlo Pupin praćen dok se borio za srpske interese, ali i otkrivaju više podataka o njegovoj porodici. Od 9. oktobra, na 159. godišnjicu Pupinovog rođenja, ta dokumenta će biti dostupna i široj javnosti u Srbiji.

Dvostruki život naučnika iz Idvora. To je utisak koji ostavljaju američki izveštaji o Mihajlu Pupinu. Pred naučnicima su novi podaci o jednom od osnivača NASE, filantropu ali i srpskom lobisti.

"To znači život pun uzbuđenja, da je bio praćen, da su ga napadale čitave države, srećom u svom naumu nisu uspele jer je bio dovoljno jak da preskoči sve prepreke", kaže Aleksandra Ninković -Tašić iz Obrazovno-istraživačkog društva Mihailo Pupin.

Život profesora Univerziteta Kolumbija povremeno je ličio na holivudski scenario. Oni koji su ga pratili o njemu su pisali kao o prijatnom čoveku, ali prepričavaju i scene koje teško ko može da poveže s jednim naučnikom.

"Imamo siutaciju u kojoj Pupin uleće u voz da bi spasao interes Srbije i spreči antisrbe da spreče pomoć ka Srbiji, to nije jedini primer ali je slikovit za bilo koji film", navodi Aleksandra Ninković Tašić.

Više od veka i po od Pupinovog rođenja, rodna kuća i škola u koju je išao propadaju, ali je njegova zaostavština svima dostupna. Uz postojeći virutalni muzej, Telekom Srbija i Obrazovno-istraživačko društvo "Mihajlo Pupin" predstavili su novu, virtuelnu izložbu posvećenu odnosu Pupina i Nikole Tesle.

"Zadužbina čoveka o kome govori ceo svet i koji je zadužio svet je u ovakvom stanju ali smo i srećni jer smo doprineli da njegov rad i dalje živi", rekla je Marija Bošković iz Telekoma Srbija.

http://www.youtube.com/watch?v=vM8TXiIiIkA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja