JASNI DOKAZI: Živković kriv za pljačku Beopetrola!

Kako je ojađena srpska kompanija

JASNI DOKAZI: Živković kriv za pljačku Beopetrola!

Društvo -
Ratko Stojanović, član tenderske komisije pri prodaji kompanije, tvrdi da su za štetan kupoprodajni ugovor s „Lukoilom“ odgovorni Zoran Živković, bivši premijer, Aleksandar Vlahović, bivši ministar privrede i privatizacije, i Mirko Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju u vreme ove privatizacije

BEOGRAD - Neko mora da odgovara.Zoran Živković, bivši srpski premijer, Aleksandar Vlahović, eksministar privrede i privatizacije i bivši direktor Agencije za privatizaciju, i premijer Mirko Cvetković krivi su za pljačku „Beopetrola“, tvrdi u razgovoru za Kurir Ratko Stojanović, nekadašnji predsednik ASNS u ovom preduzeću i član tenderske komisije pri prodaji kompanije.Država oštećenaSavet za borbu protiv korupcije naveo je u svom izveštaju da je prilikom privatizacije „Beopetrola“, koji je prodat ruskom „Lukoilu“ 2003. godine, država oštećena za 100 miliona evra.Kako kaže Stojanović, napravljen je štetan kupoprodajni ugovor, o čemu svedoči činjenica da u prvoj godini nije ispunjena najvažnija ugovorna stavka, a što je potpisao Mirko Cvetković kao direktor Agencije za privatizaciju. U to su bili upućeni i premijer Živković i ministar Vlahović.- „Lukoil“ je bio dužan da uloži 70 miliona evra u prvoj godini, a nisu dali ni cent. Uprkos tome, njima se kasnije, u vreme kad je na čelu Agencije za privatizaciju bio Miodrag Đorđević, dozvoljava nezakonita dokapitalizacija „Beopetrola“. Uz to, za dve godine, od 2010. do 2012, otpustili su 1.400 radnika - kaže Stojanović i podseća da je „Beopetrol“ bio visokoprofitabilna firma, a da posle privatizacije nijednu godinu nije završio u plusu.- Zašto je uopšte privatizovan? Sumnjamo na klasično pranje novca. Iako je firma ekonomski kriminalno-zločinački uništena, kupci su zadržali 189 pumpi, skladišta, imovinu - kaže Stojanović i dodaje:- Od početka mi je mirisalo na propast i mi smo pokušavali da intervenišemo. Obraćali smo se svim nadležnim institucijama - premijeru, ministrima, niko nam nije odgovorio sem pokojne predsednice Saveta Verice Barać. Pokušavali smo da izađemo u javnost, ali je svaki pokušaj bio stopiran, a šef za odnose s javnošću „Beopetrol-Lukoila“ bila je žena visokog funkcionera DSS Dejana Mihajlova.Nije ispoštovan ugovorČlanica Saveta Jelisaveta Vasilić kaže da je paket akcija društvene svojine „Beopetrola“ prodat na tenderu i da je ugovor podrazumevao kupoprodajnu cenu, investiciona ulaganja i socijalni program.U izveštaju Saveta se navodi da je kupac, „Lukoil“, imao obavezu da investira 85 miliona evra u modernizaciju kompanije, još osam u socijalni program, i da sve te obaveze obezbedi u celosti bankarskom garancijom. Međutim, „Lukoil“ je predao garanciju na samo 41 milion evra, a uzeo kredite na dodatnih 117,2 miliona evra.- Savet smatra da investicioni program nije izvršen, odnosno da nije uplaćeno 85 miliona evra na ime investicionog programa - naglasila je Vasilićeva, dok u „Lukoilu“ nisu hteli da komentarišu navode iz izveštaja.

Država bacila 25 miliona €Branko Pavlović, bivši direktor Agencije za privatizaciju (15. april - 15. jul 2004), kaže da je ugovor o privatizaciji zaključen za vreme mandata Mirka Cvetkovića, a kontrola poštovanja ugovora bila je u vreme njegovog naslednika Miodraga Đorđevića. Pavlović kaže da je Đorđević odgovoran što se u budžet nije slilo 25 miliona evra, koliko je „Lukoil“ trebalo da plati na ime penala za neizmirenje ugovornih obaveza.- „Lukoil“ je imao obavezu da u prvoj godini investira čak 70 miliona evra, od čega najveći deo za modernizaciju pumpi. Pošto šest meseci nisu uradili ništa po tom pitanju.

Svi prozvani se peruZoran Živković je rekao da ne daje izjave za Kurir, dok je Cvetković poručio da su problemi na koje ukazuje Savet nastali posle transakcije, u toku ispunjenja ugovornih obaveza, kad on nije bio u Agenciji. Aleksandar Vlahović smatra da on kao ministar nije imao nikakvu odgovornost i da za kontrolu poštovanja ugovora bio odgovoran direktor agencije za privatizacuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track