Mihajlovićeva: Sever Kosova bez redukcija, ali struja mora da se plaća

Sigurno snabdevanje

Mihajlovićeva: Sever Kosova bez redukcija, ali struja mora da se plaća

Društvo -
Rekonekcija trafoa Valač znači da će građani imati sigurnost u napajanju električnom energijom, što je jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije

ZVEČAN - Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da će sever Kosova imati sigurno snabdevanje strujom, kao i da će svi radnici, koji su poslom vezani za Ministarstvo energetike na čijem je ona čelu, ostati u sastavu Elektromreže Srbije i nakon održavanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

"Naravno da ostaju u sistemu EMS-a za sada. To jeste bila jedna od teških i mukotrpnih tačaka naših pregovora, ali ta stvar je završena i to su radnici Elektromreže Srbije", kazala je Mihajlovićeva tokom obilaska trafostanice Valač u opštini Zvečan.

U trafostanici je danas urađena rekonekcija dalekovoda od 110 kilovolti, što će doprineti većoj stabilnosti snabdevanja električnom energijom opština na severu KiM.Mihajlović je kazala da je potpisivanjem Briselskog sporazuma napravljen određeni dogovor u oblasti energetike, a današnja takozvana rekonekcija stanice Valač znači da će sever Kosova imati sigurnost u napajanju električnom energijom, što, kako je kazala, jeste jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije i svih pregovora koji su vođeni u oblasti energetike.

"Pored toga u Valaču naravno rade zaposleni javnog preduzeća Elektromreže Srbije, to takođe daje dodatnu sigurnost Srbima na Kosovu, a naš plan i dogovor je da i Elektrokosmet postane distributer i snabdevač električnom energijom, što će pomoći ljudima koji žive na severu KiM i dati im sigurnost u snabdevanju", rekla je ona.

Mihajlović, koja je ranije danas, zajedno sa ministrom bez portfelja zaduženim za KiM Aleksandrom Vulinom posetila Hidroelektranu Gazivode, rekla je da je ta hidroelektrana premašila plan proizvodnje, što je zaista pohvala za Gazivode. "Srbija je obezbedila dodatan novac za remonte, više od 20 miliona, znači stvari idu nekim svojim pravim tokom", kazala je ministarka Mihajlović.

Direktor Pogona prenosa Obilić (TS Valač), koji je u sastavu Elektromreže Srbije Božidar Kovačević istakao je da se rekonekcijom poboljšava snabdevanje električnom energijom severa Kosova i da neće biti redukcija kao što je to do sada bio slučaj.

"Podići će se naponi i biće stalno i kvalitetnije snabdevanje s tim što će struja morati da se plaća. To će poboljšati i celokupnu energetsku situaciju na severu jer će smanjiti potrošnja", kazao je Kovačević.Vulin se zahvalio Vladi Srbije i pregovaračkom timu na sporazumu koji je, kako je rekao, ostavio građane severa KiM u dosadašnjem sistemu snabdevanja električnom energijom.

"Došao sam da zajedno sa ministarkom energetike obiđem naš sever KiM, pogledamo naše najznačajnije energetske sisteme, razgovaramo sa radnicima, poslovodstvom, da obeležimo i današnji dan kada je počeo da funkcioniše elektroenergetski sporazum, da se zahvalim našoj Vladi, našem pregovaračkom timu na jednom uspešnom sporazumu koji je ostavio građane severa KiM snabdevene, zaposlene i koji ih je ostavio u sistemu snabdevanja električnom energijom u kome je bio svih ovih godina", rekao je Vulin.

Mihajlovićeva i Vulin su nakon trafostanice Valič, posetili i Rudarsko-topioničarski basen "Trepča", gde su razgovarali sa generalnim direkorom Jovanom Dimkićem, kandidatom za gradonačelnika Leposavića Draganom Jablanovićem i zaposlenima u "Trepči".Ministri Mihajlović i Vulin uputili su se zatim u Gračanicu, gde će obići istoimeni manastir u prisustvu episkopa raško - prizrenskog Teodosija.

U Gračanici je predviđen susret i sa načelnikom Kosovskog okruga Vladetom Kostićem, kandidatom za gradonačelnika Gračanice Branimirom Stojanovićem, kao i sa zaposlenima u zavisnim preduzećima EPS-a na KiM. Planirano je, takođe, da se tokom posete Gračanici uruči i humanitarna pomoć (šporeti na drva i prehrambene namirnice) koju je obezbedilo više donatora, a namenjeni su socijalno ugroženim porodicama na centralnom Kosovu.

Ministri će posetu završiti u Prekovcu, selu u opštini Novo Brdo, gde će se sastati sa načelnikom Kosovsko-pomoravskog okruga Srđanom Mitrovićem, predstavnicima lokalne samouprave, direktorom Centra za socijalni rad i nosiocima lista i kandidatima za odbornike na predstojećim lokalnim izborima.

http://www.youtube.com/watch?v=uawLD1AhheY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track