Patrijah Irinej osveštao hram u Generalštabu Vojske Srbije!
Foto: Vojska Srbije

Kraj pauze duge 70 godina

Patrijah Irinej osveštao hram u Generalštabu Vojske Srbije!

Društvo -
Današnjim osvećenjem bogoslužbenog hrama u Generalštabu Vojske Srbije, činom koji će ući u istoriju našega naroda, potvrđujemo da je vojska deo naroda i da deli njegovu sudbinu, rekao je patrijarh srpski Irinej

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje episkopa jegarskog Porfirija, vladike zaduženog za versku službu u Vojsci, njegovog preosveštenstva episkopa lipljanskog Jovana i drugih visokih sveštenika Srpske pravoslavne crkve, obavio je veliko osvećenje bogoslužbenog prostora u Generalštabu Vojske Srbije.

Velikom osvećenju hrama posvećenog velikomučeniku Georgiju i arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković sa najbližim saradnicima.

– Današnjim osvećenjem bogoslužbenog hrama u Generalštabu Vojske Srbije, činom koji će ući u istoriju našega naroda, potvrđujemo da je vojska deo naroda i da deli njegovu sudbinu. Vojska je deo života narodnog, a deo života naroda su i sveštenici koje, božijom voljom i narodnom željom ponovo uvodimo u Vojsku Srbije. To je veliki istorijski događaj. Ovim svetim činom, velikim osvećenjem hrama vraćamo se našoj istoriji i našoj kulturi. Time omogućavamo verujućem delu našeg naroda u vojsci da ima svoje predstavnike, predstavnike pravoslavne, katoličke i muslimanske vere. Vojnik je deo naroda, bez obzira na veru koju ispoveda. Vojska je uvek služila svome narodu, a sada, posle pauze od sedam decenija, uvođenjem sveštenika, ponovo potvrđuje tu istinu, rekao je patrijarh srpski Irinej, obraćajući se okupljenim pripadnicima Generalštaba.

Posle liturgije na kojoj su pripadnici Generalštaba Vojske Srbije mogli da se pomole i pristupe svetoj tajni pričešća, patrijarh srpski Irinej uručio je gramate za veliki doprinos uvođenju verske službe u Vojsku Srbije general-majoru Slađanu Đorđeviću, načelniku Uprave za ljudske resurse, pukovnicima Petru Boškoviću, načelniku Uprave za odnose s javnošću, i Stevici Karapandžinu i sekretaru Ministarstva kulture Igoru Jovičiću.

Na posebno organizovanom prijemu za pripadnike verske službe, general Diković govorio je o značaju verske službe i očekivanom uticaju na operativne sposobnosti Vojske Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track