DEČAKOVA BORBA: Mama me više neće oblačiti kad dobijem novu ruku!

Užasno: Mašina za mlevenje mesa dečaku odsekla deo ruke

DEČAKOVA BORBA: Mama me više neće oblačiti kad dobijem novu ruku!

Društvo -
Neću se ni mučiti dok jedem, priča Gerge Fodor (3) iz Sente, kom je za protezu neophodno 16.000 evra

SENTA - Tragedija koja je pokvarila odrastanje.Nesvestan svog hendikepa, kao anđeo lep trogodišnji Gerge Fodor iz Sente reporteru Kurira razdragano je pokazivao svoje omiljene igračke i ispričao mu da jedva čeka sutrašnji dan i odlazak u obdanište. Za vreme svinjokolja Gerge se zatekao sam pored električne mašine za mlevenje mesa, koju je doneo mesar. Trenutak kad je sinčića ugledao s rukom u mašini Akoš Fodor nikad neće zaboraviti.Amputacija šake- Suzu nije pustio kad sam nekako uspeo da mu izvučem povređenu ruku iz mašine jer je bio u stanju šoka. Lekari su morali da mu amputiraju šaku. Psiholozi su nam rekli da će nezgodna pitanja početi da nam postavlja za dve-tri godine - s knedlom u grlu govori Akoš, prisećajući se 9. marta, dana koji im je izmenio živote.Maleni dečak kaže da veruje da će uskoro dobiti novu šaku.- Tata mi je rekao da ću jednog dana imati novu šaku. Znam da će to biti brzo. Onda neću morati jednom rukom po dvorištu da vozim tricikl, ili da se mučim dok jedem. Mama me neće vise oblačiti. To ću moći i sam - rekao nam je ushićeno Gerge.Kako kažu roditelji Izabela i Akoš, Gerge je svojim vršnjacima, onako kako to samo deca tog uzrasta znaju, objasnio kako je ostao bez leve šake.- Dobro se uklopio u društvo. Da bi njegovo detinjstvo bilo srećnije i zdravije neophodno je da što pre dobije mioelektričnu protezu. Ona će sprečiti atrofiju mišića nastradale ruke. Problem je što proteza košta 16.000 evra. Taj novac ne možemo da sakupimo jer samo supruga radi - priznaje Akoš, koji je nedavno ostao bez posla.Otac bez poslaJedva suzdržavajući suze, Izabela ne poriče da postoje roditelji čija deca imaju daleko složenije zdravstvene probleme:- Od nadležnih u RZZO saznala sam da oni finansiraju kupovinu mioelektrične proteze, ali tek za decu koja imaju više od 12 godina.

Tata, vidi imam dve ruke!Kad smo letos bili na jednoj klinici u Beču, lekari su sinu stavili protezu nalik rukavici od silikona.- Tata, vidi imam dve ruke! - sijajući od sreće viknuo je Gerge. Srce je iz grudi htelo da mi izleti. Garancija nemačkog proizvođača mioelektrične proteze je dve godine, ali će ležište, u predelu podlaktice, morati da se menja svakih šest meseci. To će iziskivati trošak od 1.000 evra. Kako bude rastao, i cela proteza će morati da se menja - kaže Akoš.

Pomozite uplatamaUkoliko želite da pomognete Gergeu, to možete učiniti uplatom na tekući račun Crvenog krsta Sente kod Vojvođanske banke 355-1002427-41 s naznakom za Gergea Fodora, ili dobrovoljnim prilogom na devizni račun njegovog oca Akoša Fodora kod Komercijalne banke RS35205903101957209487.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track