IZ BUDŽETA: Milioni uplaćivani lokalnoj televiziji Ješićevog kuma!
Foto: Marina Lopičić

Kurir otkriva: Policija pokrenula istragu u Vojvodini

IZ BUDŽETA: Milioni uplaćivani lokalnoj televiziji Ješićevog kuma!

Društvo -
Sremska TV Aleksandra Vinčića dobija desetine miliona iz budžeta opština koje vode stranačke kolege potpredsednika Vlade Vojvodine

BEOGRAD - Kum nije dugme...Sremska televizija, čiji je direktor i vlasnik Aleksandar Vinčić, inače kum potpredsednika pokrajinske vlade i bivšeg predsednika opštine Inđija Gorana Ješića, godinama unazad dobija desetine miliona dinara iz budžeta nekoliko vojvođanskih opština koje vode Ješićeve stranačke kolege. Kako saznajemo, policija proverava da li je novac trošen namenski ili je išao na privatne račune.Pokušali da se odupru- Sremska TV je samo u proteklom periodu dobila oko 50 miliona dinara iz nekoliko opština, poput Ješićeve rodne Inđije, ali i Iriga, Šida, Rume, Sremske Mitrovice... Sumnja se da su te opštine milione davale Vinčićevoj TV pod uticajem kuma Ješića, kao i da je taj novac završavao na privatnim računima pojedinaca. Policija trenutno ispituje te tokove novca i Vinčićevo poslovanje - navodi izvor Kurira.Prema njegovim rečima, pojedini predsednici opština pokušali su da se odupru pritisku jer su sume bile velike za lokalni budžet. Međutim, Sremska TV bi onda snimala i objavljivala negativne priloge o tim opštinama. Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović priznaje da je 2012. toj TV opština isplatila 15 miliona dinara.- Svake godine za potrebe informisanja javnosti po Zakonu o lokalnim samoupravama, ali i odlukama Skupštine opštine, sklapani su ugovori između Grada i Sremske TV i drugih medijskih kuća lokalnog karaktera - kaže Nedimović i tvrdi da Ješić nije imao uticaj da novac ide baš toj TV stanici:- Ne, budi bog s nama, Ješić nema nikakve veze s tim. To je nonsens.Bez odgovoraNa zvanična pitanja da se navedu konkretne sume kojima se godinama „pomaže“ Sremska TV, odgovore nismo dobili ni od čelnika opština Irig, Inđija, Šid, Ruma - Vladimira Petrovića, Petra Filipovića, Nikole Vasića i Gorana Vukovića (svi iz DS).- Princip isplate subvencija Sremskoj TV postoji već deceniju. One su čak podignute u periodu od 2004. do 2007, dok su Rumu vodili radikali. Ješić tad nije bio ni na kakvoj funkciji, tako da ta teza o njegovom uticaju nema nikakvog osnova - rekao je za Kurir Vuković. Iako je Kurir pre tri dana poslao pitanja i vlasniku Sremske TV, ni Vinčić nije odgovorio na njih.

Ješić: Inđija daje najmanjeNa pitanja da li je koristio svoj uticaj da Sremska TV dobija novac iz opština zato što je vlasnik te stanice njegov kum Vinčić, potpredsednik pokrajinske vlade Goran Ješić kaže:- Najveći deo tih opština nije DS. A opština Inđija plaća najmanje od svih, a zakonski osnov je Zakon o radiodifuziji.

Tajac u opštinamaNa pitanja koja smo uputili predsednicima opština Irig, Inđija, Ruma, Šid i Sremska Mitrovica do zaključenja broja nismo dobili odgovore.1. Od kada opština izdvaja novac za Sremsku TV? Koliko je to novca ukupno?2. Navedite godine i tačne iznose koji su izdvajani za Sremsku TV?3. Po kom osnovu ste davali novac toj TV stanici?4. Komentar na navode da je opština izdvajala taj novac za Sremsku TV, čiji je direktor i vlasnik Aleksandar Vinčić, jer je kum Gorana Ješića, bivšeg gradonačelnika Inđije i vašeg stranačkog kolege?5. Da li ste trpeli pritiske i od koga da Sremska TV dobija novac?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track