Ministarka zdravlja: Torlak nije na prodaju

Stranci hoće saradnju

Ministarka zdravlja: Torlak nije na prodaju

Društvo -
Sve što je naše, trebalo bi staviti na noge, a ne prodati. Prodaja je najlošija varijanta. Uvek je partnerstvo bolja varijanta, a saradnja najbolja, ocenila je Đukić Dejanović

BEOGRAD - Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas u Beogradu da Institut za virusologiju, vakcine i serume Torlak nije na prodaju, i da su najrenomiranije svetske farmaceutske kuće zainteresovane za saradnju sa tim institutom, a ne za njegovu kupovinu.

Ministarka je u pauzi konferencija o saradnji Vlade Srbije i UNICEF-a rekla novinarima da je među kompanijama zainteresovanim za saradnju s Torlakom kompanija Glakso Smit Klajn (GlaxoSmithKline), sa kojom je o tome već bilo razgovora, ali će se, kako je rekla, razgovarati "i s Francuzima, i s Nemcma".

"Sve što je naše, trebalo bi staviti na noge, a ne prodati. Prodaja je najlošija varijanta. Uvek je partnerstvo bolja varijanta, a saradnja najbolja", ocenila je Dejanović.

Ministarka je rekla da su u toku razgovori u okviru koordinacionog tela kojim ona predsedava, sa zainteresovanim partnerima o modalitetima te saradnje, te ona očekuje da će do kraja ove godine biti konkretnih predloga. U tom koordinacionom telu su i predstavnici ministarstava privrede, životne sredine i finansija, i predstavnici Torlaka.

Ministarka je navela da su Torlak zahvatile iste teškoće kao i druge slične institucije u Srbiji. Međutim, kako je rekla, radi se na tome da Torlak ne samo nastavi da proizvodi vakcine, već i da poveća asortiman. U mediji u Srbiji proteklih nedelja spekulisalo se o tome da se sprema prodaja instituta Torlak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track