RASIPANJE: Tužilaštvo istražuje kuma Gorana Ješića

Sumnjivo finansiranje lokalne TV

RASIPANJE: Tužilaštvo istražuje kuma Gorana Ješića

Društvo -
Tužilaštvo za organizovani kriminal naredilo istragu o poslovanju Sremske televizije, čiji je vlasnik Aleksandar Vinčić

BEOGRAD - Sve izlazi na videlo.Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu o poslovanju Sremske TV, čiji je vlasnik i direktor Aleksandar Vinčić, kum potpredsednika pokrajinske vlade i bivšeg predsednika opštine Inđija Gorana Ješića.Predistražni postupci- Tačno je, vode se predistražni postupci pod našom ingerencijom u vezi sa Sremskom TV. Zasad ne bismo otkrivali imena, protiv koga i za koja krivična dela se vode istrage. Nije uputno da to činimo u ovom trenutku jer to može da ugrozi istragu, da akteri sakriju ili unište dokaze - rečeno je Kuriru u Tužilaštvu za organizovani kriminal.Ispituje se, kako saznajemo, da li je astronomski novac koji je ta privatna televizija dobijala iz budžeta nekoliko vojvođanskih opština pod upravom stranačkih kolega Gorana Ješića iz DS trošen namenski ili je, kako se sumnja, završavao na privatnim računima. Proverava se, takođe, način na koji su opštine desetine miliona dinara uplaćivale toj TV stanici. Po zahtevu Tužilaštva, policija je pre oko dva meseca krenula u češljanje poslovanja Sremske TV.- Ispituju se tokovi novca iz nekoliko vojvođanskih opština ka toj privatnoj televiziji. Sumnja se da su velike sume završavale na privatnim računima pojedinaca, a izgleda da za prebacivanje novca toj TV stanici nisu ni postojale adekvatne odluke opština - potvrđuje naš izvor iz MUP.Ješićev uticajPodsetimo, kako je Kurir juče pisao, sumnja se da su opštine poput Ješićeve rodne Inđije, ali i Irig, Šid, Ruma, Sremska Mitrovica, Pećinci davale budžetski novac Vinčićevoj TV pod uticajem kuma Ješića.- Inđija i Sremska Mitrovica godišnje izdvajaju do 20, Ruma oko 12, Šid 7,2 miliona dinara za emitovanje programskih paketa Sremske TV.Na sve to treba dodati i ostale opštine. Po Sremu kruže priče i da pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje izdvaja za te TV kuće u ime opštine Šid po nekom konkursu dva miliona dinara za 2013. Pitanje je koliko taj sekretarijat izdvaja novca u ime drugih opština za tu Vinčićevu TV - navodi izvor Kurira. Kurir je pre četiri dana poslao pitanja i vlasniku Sremske TV, ali Vinčić do danas na njih nije odgovorio.

Vasić: Izdvajano 767.000 mesečnoPredsednik opštine Šid Nikola Vasić (SNS) kaže da se za Sremsku TV još od 2005. izdvaja novac, koji je išao i do 9,2 miliona dinara godišnje.- Prvi zaključeni ugovor od 19. aprila 2005. bio je na iznos od 200.000 dinara mesečno za period 2005-2009, ali je aneksima ugovora i ugovorima povećavan do 480.000 dinara. Od 2009. do 2011. mesečno je izdvajano 430.000, a 767.000 dinara 2012. Ove godine sklopljen je ugovor kojim je iznos smanjen na 600.000 dinara - kaže Vasić i objašnjava da su osnov za sklapanje tih ugovora zakoni o radio-difuziji, lokalnoj samoupravi i odluke Skupštine opštine - konkretno Odluka o budžetu Šida za 2013, u kojoj su predviđena sredstva za finansiranje lokalnih medijskih kuća.

Odbrana ćutanjemIako su pitanja Kurira poslata pre tri dana, predsednici opština Irig, Inđija, Ruma, Sremska Mitrovica i Pećinci na njih još nisu odgovorili.1. Otkad opština izdvaja novac za Sremsku TV? Koliko je to novca ukupno?2. Navedite godine i tačne iznose koji su izdvajani za Sremsku TV?3. Po kom osnovu ste davali novac toj TV stanici?4. Koji je vaš komentar na navode da je opština izdvajala taj novac za Sremsku TV, čiji je direktor i vlasnik Aleksandar Vinčić, jer je kum Gorana Ješića, bivšeg gradonačelnika Inđije i vašeg stranačkog kolege?5. Jeste li trpeli pritiske i od koga da Sremska TV dobija novac?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track