VANDALIZAM ALBANACA: Oskrnavljeni srpski grobovi u južnoj Kosovskoj Mitrovici

Zatiranje srpskih tragova na Kosovu i Metohiji

VANDALIZAM ALBANACA: Oskrnavljeni srpski grobovi u južnoj Kosovskoj Mitrovici

Društvo -
Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju navela je da su na pravoslavnom groblju, koje su Srbi obišli u pratnji Kosovske policijske službe, razrušeni skoro svi spomenici, a sa groblja je odneto sve što se moglo odneti

BEOGRAD - Srbi sa Kosova koji su na Zadušnice obišli grobove članova svojih porodica u južnom delu Kosovske Mitrovice zatekli su skoro sve grobnice oskrnavljene, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija je navela da su na pravoslavnom groblju, koje su Srbi u subotu obišli u pratnji Kosovske policijske službe (KPS), razrušeni skoro svi spomenici, a sa groblja je odneto sve što se moglo odneti. Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila je ovakvo ponašanje.

Kancelarija "podseća da se na Kosmetu sistematski već decenijama uništva sve što ima veze sa srpskim nacionalnim bićem, kulturom, sa pravoslavnom verom i tradicijom", dodaje se u saopštenju.

U Kancelariji navode da je stanje slično i na ostalim pravoslavnim grobljima na Kosovu i Metohiiji, a da međunarodna zajednica četrnaest godina "ništa nije učinila" da se ovom nasilju stane put.

"Zahtevamo da se ovom vandalizmu jednom za svagda stane na put, da se oni koji su oskrnavili pravoslvna groblja pronađu i da odgovaraju za svoje posupke", ističe se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track